Stara planina: Potraga za podzemnim jezerom

v282288p01 Стара планина: Потрага за подземним језеромПирот – Истраживање старопланинског изворишта Врело на Јеловичкој реци, удаљеној неких 35 километара од Пирота, које су екипе специјализованих ронилаца из Немачке почеле прошле године, наставља се овог пролећа, највероватније априла. Циљ истраживања јесте да се коначно утврди колика је дубина поменутог врела, да ли испод површине земље можда постоји веће језеро или је реч о такозваним сифонима из којих куља првокласна планинска вода. После истраживања, Врело ће се наћи у туристичкој понуди града, најављују у Туристичкој организацији Пирот, која је и иницирала истраживања и која је најзаинтересованија за исход.

„Врело је први пут октобра прошле године истраживала група специјализованих ронилаца из Немачке. Они су доспели до дубине од фантастичних 48 метара и тада су морали да се зауставе јер код себе нису имали опрему која је омогућавала даље безбедно спуштање у дубину планине. Том приликом открили су сифонско врело, које је системом спојених судова повезано са другим врелом или огромним подземним крашким језером. Тада смо се договорили да истраживање наставимо априла ове године и верујем да ће тако и бити“, каже Братислав Златков, директор Туристичке организације у Пироту.

Пре доласка Немаца, Пироћанци ће на лицу места поставити адекватну сигнализацију, уредити прилаз Врелу за које су, код локалног становништва везане многе легенде и веровања. Од ронилаца из Немачке се очекује и да „мапирају утробу планине“ и евентуално објасне зашто сваког августа, негде око Преображења из дубина Врела престане да куља вода, да би се после неколико сати, уз кркљање из дубине опет појавила.

Иначе, толико помињано Врело је на неких 750 метара надморске висине и омиљено излетиште Пироћанаца – обичних излетника, али и ловаца и пецароша који се овде буквално надмудрују са поточном пастрмком чијих капиталних примерака има у изобиљу. Мало ко се, међутим, похвалио да је упецао макар једну пастрмку. И то је једна од мистерија старопланинског Врела.

Фарба није помогла

Из готово ледене воде и модро тајновите дубине Врела није се спасао ниједан брав који упадне у њега. Сељаци су у више наврата воду Врела бојили разним фарбама надајући се да ће се обојена вода појавити на неком од оближњих извора, међутим ни то се није догодило.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar