Stare zgrade sa nultom potrošnjom energije

Sajam i konferencija zelene gradnje, koji će biti održani u Beogradu od 27. februara do 1. marta u Belexpo centru, predstaviće evropsku ideju obnove postojećih zgrada tako da njihova potrošnja bude približno jednaka „nuli“ na godišnjem nivou (Nearly Zero-Energy Buildings – nZEB).

Zelena gradnja EXPO

O ovoj ideji govoriće Dan Staniazek iz Evropskog instituta za karakteristike zgrada (BPIE), koji je posvećen istraživanju i izradi strategija za postizanje ovog cilja. Institut analizira optimalna rešenja za uspostavljanje kriterijuma energetske efikasnosti i kvaliteta zgrada u izgradnji ili prilikom rekonstrukcije i jedan od osnovnih fokusa rada jeste izrada modela strategije za postizanje „nulte“ potrošnje energije u zgradama.

– Ako kriterijume sada postavimo nisko, ceo proces obnove zgrada moraćemo raditi ponovo za deceniju ili dve, a tada će troškovi biti mnogo veći – objašnjava Marija Golubović, predsednica Saveta zelene gradnje Srbije.

SerbiaGBC Conference 2012

– Zato želimo na ovo da upozorimo domaće stručnjake, predstavnike institucija koji pišu zakone, kompanije koje rade na tržištu, da kriterijume ne smemo postavljati ispod granice koja je objektivno moguća – kaže Golubovićeva.

Po procenama stručnjaka, najveći deo postojećih zgrada u Evropi, a i kod nas, biće tu i za 50 godina, i njihova obnova predstavljaće glavno tržište za građevinsku industriju i angažovaće više miliona radnih mesta u narednih nekoliko decenija.

2 Trackbacks / Pingbacks

  1. Nearly Zero Reconstruction in Europe, Media Jan 2013 « SerbiaGBC
  2. Stare zgrade sa nultom potrošnjom energije, mediji jan 2013 « SerbiaGBC

Ostavite komentar