STRAŠNO: Kompanija 'Trivit' hlebom "lečila" ljude od raka i dijabetesa!

PREVARA VEKA: Kompanija „Trivit“ koja prozvodi zloglasni hleb „tonus“ biće kažnjena zbog isticanja na ambalaži da njihov proizvod navodno pomaže u lečenju raka i dijabetesa i plasiranja laži da „imaju licencu Ruske akademije nauka“!

TONUS otrovan hleb
– U toku kontrole nije dostavljen nijedan dokument koji potvrđuje navode da su proizvodi „tonus“ proizvedeni po licenci Ruske akademije nauka. Sektor tržišne inspekcije je doneo rešenje o zabrani oglašavanja putem ambalaže proizvoda s tom porukom, jer je neistinita i biće podnet zahtev prekršajnom sudu zbog kršenja Zakona o oglašavanju – kažu u Tržišnoj inspekciji, dodajući da ovo preduzeće ima samo ugovor sa firmom „Akademprodukt Moskva”.
U kompaniji „Trivit“ kažu da pravno gledano imaju ugovor o licenci s firmom „Akademprodukt“ iz Rusije, ali da je kreator „tonus“ hleba akademik Vladimir Antonov.
Trivit– On je tehnologiju proizvodnje razvijao u okviru Ruske akademije nauka i to je jedini klinički ispitan hleb. Smatram da je zakon koji propisuje da samo lekovi leče donesen pod uticajem farmaceutske industrije koja sprečava da se govori o istinitim svojstvima hrane – kaže direktorka „Trivita“ Milena Jakšić.
Osim pozivanja na Rusku akademiju nauka, na portalu kompanije „Trivit” „tonus“ je donedavno opisivan kao „lekovit”, a rečeno je i da „leči dijabetes” i „zaustavlja razvoj onkoloških oboljenja”, dok se sada na ambalaži može pročitati da „blokira kancerogene materije“ i da je „koristan za lečenje dijabetesa”.

Nutricionista Branka Mirković kaže da ovaj hleb ne može da leči i da bi trebalo da se uvede red u reklamiranje ovakvih proizvoda.
– I dalje postoje ljudi koji slepo veruju kada im kažete da nešto leči. Ovaj hleb, niti bilo koji drugi, ne može da leči. Lekovi leče. I zato su potrošači dovedeni u zabludu. Da je to tako kako se reklamira, takav proizvod bi bio dosta skup. Čak i da ima ta neka svojstva koja su navedena, radi se o malim količinama koje nemaju nikakav efekat – objašnjava doktorka Mirković.

Ona kaže da je potrebno proveriti i sastav hleba i utvrditi da li sadrži sve pomenute sastojke koji se pominju na ambalaži.