Svet: Zabranjuju elektronske cigarete

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje zabrane za elektronske cigarete * Pasivnim pušenjem e-cigareta u zatvorenom prostoru i nepušači mogu oboleti od raka pluća * Predlažu se zabrane prodaje  e-cigareta maloletnim licima i zabrana pušenja e-cigareta u javnom prostoru * U Srbiji pokrenuta peticija za zabranu korišćenja e-cigareta u javnom prostoru

e-cigarette et cigarette électronique

Ono što izbacuju elektronski inhalatori nikotina nije samo vodena para

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je vlastima svih država da zabrane prodaju elektronskih cigareta maloletnicima, ocenjujući da njihovo konzumiranje može da predstavlja veliku opasnost po tinejdžere i fetuse. U saopštenju se navodi da „trenutni podaci pokazuju da ono što izbacuju elektronski inhalatori nikotina nije samo vodena para“, kako se često ističe u marketinškom predstavljanju tih proizvoda. Stručnjaci su se izjasnili i za zabranu korišćenja tih elektronskih nikotinskih inhalatora na zatvorenim javnim mestima, pre svega tamo gde je zabranjeno pušenje klasičnih cigareta!

Sa ovakvim stavom medicinara SZO u potpunosti je saglasna dr Srmena Krstev, predsednica Komisije za prevenciju upotrebe duvana u Srbiji, koja naglašava da je u našoj zemlji već 10 odsto mladih probalo elektronsku cigaretu. Problem je što ove cigarete, uređaji nalik na pravu cigaretu koji proizvode paru koja izgleda poput duvanskog dima, još nisu u svetu dovoljno ispitane.

– Čak 60 odsto mladih između 13 i 15 godina u Srbiji u istraživanju je objasnilo da je videlo reklamu za e-cigarete na televiziji. Neki mladići i devojke počnu da puše tako što najpre konzumiraju elektronsku cigaretu, pa pređu na obične cigare. Neophodna je zabrana reklamiranja ovih cigareta kao i onih klasičnih kako ne bismo došli u situaciju kao što je bio slučaj pedesetih godina prošlog veka, kada su cigarete čak i lekari reklamirali, da bi zatim bile utvrđene mnogobrojne štetne posledice koje ima njihovo konzumiranje. Ima nekih stručnjaka koji govore da je pušenje elektronskih cigareta manje štetno nego konzumiranje običnih cigareta, što je tačno, ali je činjenica da one nisu bezopasne ni za pušače ni za ljude u njihovom okruženju – dodala je dr Krstev.

Naša sagovornica pojašnjava da je od trenutka kada su se pojavile ove cigarete uvidela da je reč o lažnom prikazivanju proizvoda, koji nisu izmislili farmaceuti, već duvanska industrija.

– Ova cigareta na izvestan način krši sve što je urađeno u kontroli duvana, a može se koristiti i na mestima gde nije dozvoljeno pušenje običnih cigareta. Potrebno je da se zabrani njihovo korišćenje i na tim mestima. Potrebno je da se tretiraju kao duvanski proizvod, što sada nije slučaj. Ne zna se šta tačno sadrže ove cigarete, nisu poznate koncentracije nikotina i drugih štetnih materija koje se u njima nalaze. A poznato je da nikotin izaziva jaku zavisnost. Istraživanja pokazuju da da sve češće dolazi do „eksplozije” e-cigareta, to jest da je njihovo korišćenje povećano za čak 250 odsto – smatra dr Krstev.

Stručnjaci naglašavaju da je zabluda to što pušači misle da će zauvek prestati da puše ako sa običnih pređu na elektronske cigare, da će tako uštedeti kućni budžet i da neće smetati nepušačima. U Srbiji su one naglo počele da se koriste pre četiri godine, kada je krenula primena Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, jer one za sada mogu da se koriste i na poslu, i u restoranima ali se rašmišlja o izmeni zakona koji trenutno dozvoljava trovanje nepušača u javnom prostoru. U Srbiji je pokrenuta peticija za zabranu korišćenja e-cigareta u javnom prostoru

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=8eeZ2JCU3yM]