Tone uginule ribe na Tisi

Juče do podneva iz vode je izvađeno 15 tona ribe i to najviše mlađi. – Sumnja da je senćanska šećerana zatrovala reku

Stradala mlađ, ali i somovi od 50 kilograma

Novi Bečej – Na reci Tisi je došlo do nezapamćene ekološke katastrofe. Velike količine uginule ribe primećene su još prekjuče nizvodno od Sente, sve do Novog Bečeja. Ovde se na brani zaustavljaju tone ribe koja ne daje znakove života, a reč je o raznim primercima mlađi, ali i somova teških više od 50 kilograma. Za sada se ne zna šta je otrovalo reku i ribe, a republički inspektori su zabranili rad šećerane u Senti odakle je, navodno, u reku ispuštano krečno mleko.

Prema rečima Žive Neatnice, opštinskog inspektora za ekologiju, ovim incidentom počinjen je udar na ceo eko-sistem ovog područja. Pretpostavlja se da je zbog neprečišćenih otpadnih voda Fabrike šećera u Senti, koje su krajem avgusta dospele u Tisu, došlo do velikog uginuća ribe u ovoj reci.

Po prijavi Ribolovačkog saveza Vojvodine, reagovala je Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, koja je 1. septembra utvrdila da je boja reke Tise znatno promenjena na mestu ispusta otpadnih voda šećerane, kao i da nizvodno od izliva postoje naslage gašenog kreča. Zbog toga je privremeno zabranjeno obavljanje tehnološkog procesa prerade šećerne repe u ovoj fabrici. Prateći situaciju na Tisi kraj Novog Bečeja, Milan Knežev, koordinator Međuopštinske komisije za praćenje stanja reke Tise, zabeležio je 4. septembra da je talas zagađenja stigao do Novog Bečeja i da su se ovde pojavile velike količine uginule ribe.

Mada se još obavljaju ispitivanja, pa se sa sigurnošću ne može tvrditi koji je glavni razlog trovanja reke, zbog nedostatka kiseonika u vodi pretpostavlja se da su u vodu dospele nedozvoljene količine kreča. Zbog velikog pomora neki tvrde da je voda zatrovana i formalinom, a sumnja se da je učešće u trovanju životne sredine imala i fabrika kvasca „Fermin“ iz Sente.

Juče do podneva i prekjuče iz vode na ustavi izvađeno je 15 tona ribe i to najviše mlađi, pa je sasvim izvesno da je na duže vreme stradala rečna fauna. Na udaru su i velike količine ribe koja se hrani u kavezima u ovom delu Tise i sada se radi na tome da se ona izmesti, ako već nije kasno. Inače, kako nam tvrde Novobečejci, duž celog toka reke u vrbacima se na površini skupljaju jata uginule ribe koju okolno stanovništvo u vrećama nosi za ishranu stoke.

Do poslednjeg velikog stradanja u Tisi došlo je pre nekoliko godina , kada je ona otrovana cijanidom iz jednog rudnika u Rumuniji i taj incident je dobio međunarodne razmere i ostao zapamćen po velikom pomoru ribe. Upućeni tvrde da su ovaj put, za Novi Bečej, posledice još i veće.

Ribolovci traže odštetu zbog trovanja ribe u Tisi

NOVI SAD– Predsednik Ribolovačkog saveza Vojvodine Dušan Jovanović izjavio je da će taj savez za nedavno trovanje ribe u Tisi nizvodno od Sente tražiti od zagađivača odštetu od 60 miliona dinara ili 750.000 evra.

„Iz Tise smo do sad sakupili blizu 30 tona uginule ribe. Pomor je najveći kod brane, kod Novog Bečeja, gde se izgleda koncentrisao najveći deo otrova puštenog u reku. Tu smo samo iz jedne kapije prevodnice izvadili 28.270 kilograma uginule ribe od čega je 90 odsto som, a ostatak tolstolobik i druge vrste“, rekao je Jovanović za današnji broj novosadskog „Dnevnika“.

Za nezapamćeni pomor ribe, veći nego što je bio pre sedam godina kada je u Tisu dospio cijanid iz jedne pritoke u Rumuniji, „osumnjičene“ su Fabrika šećera „TE-TO“ i Fabrika kvasca iz Sente.

Nadležni državni organi još istražuju ko je odgovoran za pomor ribe u Tisi.

3 Comments

  1. Molio bih urednike Zelenih novina da koliko je to u njihovoj moći proprate ovu tragediju do kraja i da epilog objave, samo se plašim da epiloga
    neće biti. Sada će svi tkz „Profesionalni ribari“ da se pomere severnije, sa svim svojim „legalnim“ alatima ( strujom,gasom,mrežama od 100m i više i sl.) i ovom prilikom im poručujem, da pre nego počnu sa radom dobro osmotre preko ramena jer je gnev sportskih ribolovaca na tački ključanja i nebih želeo da neko strada !

  2. Trebali bi da razmotrite i omogučite svima nama kontakt putem MMS ili elektronskim putem u slanju potografija vama za objavljivanje. Time bi dobili veliki broj brzih i preciznih podataka od nas, pogotovo jer svi sada imaju telefone sa mogučnošču fotografisanja i slanja fotosa. Sa ovim bi i Vaše vijesti dobili na kvalitetu i težini, jer slika je vrednija od hiljadu rijeći.

Ostavite komentar