Trojica teniskih šampiona završila sezonu pre Njujorka

Posle Federera i Tima, povukao se i Nadal. – Španac zbog levog stopala prešao na golf do kraja godine. – Đoković sam protiv novog talasa, ali sa dobrim izgledima da pridobije publiku u pohodu na istorijski cilj. – Nagrade kao i lane, uprkos povratku gledalaca.

Pitanje je da li se ikada dogodilo da trojica od deset najboljih tenisera sveta završe sezonu već u avgustu. Ili, da trojica šampiona Njujorka, uključujući poslednju dvojicu, odjednom odustanu od Otvorenog prvenstva SAD.

Ako se, posle 40. rođendana i neuspeha na Vimbldonu, to i očekivalo od Rodžera Federera – čija se serija od pet uzastopnih titula u Njujorku završila još pre 13 godina – otkazi branioca titule Dominika Tima i njegovog prethodnika Rafaela Nadala dramatično su uvećali gubitke organizatora, publike, medija i sponzora. Ne samo u „velikoj jabuci”, nego i na mastersu u Parizu, na završnom ATP turniru koji se prvi put održava u Torinu i na terenima širom sveta gde se tenis bude igrao do kraja još jedne turbulentne godine.

Juče je Rafael Nadal potvrdio ono u šta se sumnjalo kada se prijavio da ovog vikenda igra turnir u golfu, umesto da se priprema za Njujork. Prelazak sa zemlje na beton uvek ga je koštao bolova zbog urođene deformacije levog stopala, pa je i lane izabrao Rolan Garos umesto Flašing Medouza. Naplatio je tu mudru odluku 13. titulom u Parizu i dostizanjem Federerovih 20 najvećih pehara, ali ove godine je izgubio od Novaka Đokovića svoju ključnu bitku na pariskoj šljaci. Odmah potom je odustao od Vimbldona i Olimpijade u Tokiju, a sada je najavio novi duboki rez:

– Tokom poslednje godine sam se previše mučio sa stopalom. Nema tu ničeg novog, to je isti problem od 2005. Tada su doktori bili pesimistični u vezi s mojom karijerom, ali ona je prevazišla sve moje snove. Zato sam uveren da ću ponovo da se oporavim, a ako stopalo bude bolje moj tenis i mentalna spremnost će se brzo obnoviti. Budite uvereni da ću se svaki dan boriti da se to i ostvari.

I dok Nadalovi hronični problemi sa stopalom i Federerova četvrta operacija kolena mogu da se podvedu pod iste razloge dugog trajanja na najvišem nivou, strmoglavi pad Dominika Tima donosi mnogo više brige vrhunskom tenisu.

Prvog i jedinog grend slem šampiona iz generacije devedesetih kao da je slomio oblak sumnje iznad njegove titule u Njujorku. Još u toku prošlogodišnjeg Otvorenog prvenstva SAD komentatori su se pitali da li nad imenom šampiona treba da bude upisana zvezdica, jer je dominacija „velike trojke” prekinuta u njihovom odsustvu, posle odustajanja Federera i Nadala, a zatim neobične diskvalifikacije Đokovića. Izgleda da je ta zvezdica nastavila da trepti u glavi Austrijanca, koji od podizanja tog pehara ne može da se prepozna. Celokupni sistem dotle čvrstog ratnika, osokoljenog kroz dva finala Rolan Garosa sa Nadalom, okrnjio se najpre na mentalnom planu, a zatim je došla i povreda ručnog zgloba – što često ide jedno za drugim.

Godine kovida su napravile novu vrstu selekcije, teškim dodatnim pritiskom na psihu sportista. Kroz to sito nije uspela da prođe ni mlada Naomi Osaka. Već velika sportska zvezda, jedna od najboljih i najpopularnijih teniserki, slomila se u izlascima pred medije. Napustila je Rolan Garos, odustala od Vimbldona i igrala daleko ispod svog nivoa u Tokiju i Sinsinatiju. Igrala u Njujorku ili ne, od nje sada malo može da se očekuje.

Poslednji događaji imaće teške, još nepredvidljive posledice za tenis. Federer, Nadal, Tim i Osaka su najveće medijsko-sponzorske ikone zapadnog sveta, bez kojih ulaganja dugo neće moći da se isplate. U Njujorku su najavili sličan nagradni fond kao 2020, kada nije bilo gledalaca, od oko 54 miliona dolara. To je i dalje manje nego 2019, iako organizatori planiraju da sve ulaznice puste u prodaju.

Šta ovi tektonski potresi u vrhu mogu da znače za Novaka Đokovića uoči pohoda na dva istorijska cilja od 30. avgusta do 12. septembra: prvi kalendarski grend slem od Roda Lejvera 1969. i apsolutni rekord muškog tenisa, osvajanjem 21. grend slem titule?

S jedne strane, biće mu teže bez večitih rivala Federera i Nadala, branilaca na bedemu ispred novog talasa. Vremenom je Novak postajao sve usamljeniji na vrhu, ali nikada kao sada, kada su sledeća sedmorica na listi njujorških favorita u proseku 11 godina mlađi od njega: Medvedev (25), Cicipas (23), Zverev (24), Rubljov (23), Beretini (25), Šapovalov (22) i Rud (22).

Postoji i druga strana ove nesvakidašnje situacije, koja bi mogla da mu ide u korist. Naime, nikada nije bio bliži tome da pridobije njujoršku publiku. Bez Federera i Nadala, za koga drugog da navijaju? Među prvim pratiocima su dva Rusa, jedan polu-Rus, jedan ruski Nemac i jedan ruski Kanađanin.

Važnije od toga, Đokovićev kalendarski grend slem je ne samo daleko najvažniji mogući ishod za svetski tenis – nasušno potreban ugroženom sportu – nego i istorijski događaj po kojem bi se Njujork pamtio. Valja očekivati da se ovog puta i deo publike uključi u iščekivanje takve proslave.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar