Tutin: Celo selo beži iz Srbije!

Da li ste ikada čuli za Detane? Niste? Čućete, jer će uskoro ceo svet čuti za to malo, pitomo, selo u Sandžaku, u najudaljenijem ćošku Srbije!

Kamenolom u Detanu pored kuća meštana
Kamenolom u Detanu pored kuća meštana

Detane je prelepo selo kod Tutina, koje je zadesila nesreća da je bogato kamenom za eksploataciju, i koje se godinama nalazi na udaru tzv. kamenjarske mafije koju predvode zloglasna braća Dacić.
Vlasnici obližnjeg kamenoloma, pomenuti tajkuni Dacići, čak i u vreme Ramazana (!), dinamitom i bagerima pokušavaju da devastiraju Detane, čiji žitelji prete kolektivnim iseljavanjem iz Srbije ukoliko ih njihova država ne zaštiti, što bi bila neviđena bruka za Srbiju sa nesagledivim posledicama po njen, ionako srozan, ugled u svetu!
Nekoliko protestnih skupova meštana protiv ubijanja njihovog sela nije donelo očekivane rezultate, kamenolom i dalje pokušava da minira Detane i zatrpa ga kamenjem i prašinom, a vlastodršci u Tutinu žmure i prave se mrtvi, jer su, kažu nezvanični izvori, potkupljeni prljavim novcem kamenjarske mafije.

Scena sa jednog od protesta meštana sela Detane
Scena sa jednog od protesta meštana sela Detane

Vlasnici kamenoloma su, kažu, potkupili ne samo sve strukture vlasti u Tutinu, nego su, tvrde nezvanični izvori, kupili i mišljenja ‘stručnjaka’ i nadležnih organa, koji kažu da je u Detanu ubijanje sela „po zakonu i propisima“, što daje vetar u leđa namerama kamenjarske mafije da ne odustaju od namere da obrišu Detane sa mape Srbije!
Meštani Detana kažu da će se boriti do kraja, a ako im ni nadležne međunarodne institucije ne budu pomogle, oni će se demonstrativno iseliti iz Srbije, bilo gde, tamo gde se poštuju ljudska prava i gde zakoni nisu u službi nijedne mafije.

Dejan M. Andrić