Tutin: Narod protiv kamenoloma i vlasti! (VIDEO)

U selu Detane nadomak opštine Tutin napeta situacija ne prestaje da jenjava.Uveliko se radi na izgradnji kamenoloma.Meštani tog sela blokiraju radove uz obrazloženje da će im ti radovi onemogućiti uslove za život.  Opštinska uprava kaže da je sve urađeno „po zakonu“.

Detane otpor ekocidu 1

Izvođač radova, odnosno preduzeće Braća  Dacić oglašavalo se saopštenjem u kojem se kaže da poseduju svu potrebnu dokumentaciju za izvođenje radova.Meštani sela Detane, njih 53 protiv su odluke o izgradnji kamenoloma. Oni kažu da će im život u ovom selu biti nemoguć i da će im životna sredina biti uništena.Kažu da će ukoliko se izgradi kamenolom biti prinuđeni da se isele iz rodnog sela, da će tražiti da im opštinska vlast nadoknadi štetu i obezbedi novi dom. Odlučni da istraju u svojim namerama žalili su se nadležnom ministarstvu I svim relevantnim institucijama, a sada kada su radovi počeli pokušavaju da to spreče.

“Oni kažu da su dobili saglasnot da ovde otvore kamenolom i da nas time ugroze i onemoguće nam uslove za život i rad na imanju, ali ostaćemo i bez vode“, rekao je meštanin ovog sela Hajran Čuljević.

„Ukoliko se otvori kamenolom, svi meštani će otići pred opštinu će izaći. Tražićemo smeštaj, a njima Detane neka buide na raspolaganju“, rekao je Rešad Škrijelj.

Detane protiv ekocida 2

„Molimo sve da nas zaštite, jer mi moramo da se iseljavamo, kao što je to urađeno u još nekim selima u Tutinu“, kaže Hamza Grahovac.

“Predmet preduzeća “Braća Dacić” je bio u ministarstvu I njohov zahtev je ministarstvo odbilo, jer nije postojala kompletna dokumentacija i preneta je nadležnost za izdavanje dozvola na opštinu Tutin i njima je izdato rešenje za eskploataciju krečnjaka, a posle i rešenje o izvođenju rudarskih radova”, kaže predsednik opštine Tutin Hot.

“U oktobru ove godine otpočeli smo radove i tog dana došli su Hajran Kučević sa sinovima, Jakup Culjević i Mersudin Culjević koji su bespravno ometali i stopirali radove gde su uz pretnju oružjem  nasilno prekinuli rad. Mi smo propisno prikupili svu neophodnu dokumentaciju za rad ovog kamenoloma, sta smo uredno dostavili policijskoj stanici Tutin”, kaže se u saopštenju firme „Braće Dacić“.

Iz preduzeća “Braća Dacić” još navode das u   petorica meštana Detana  3. Novembra blokirala  prolaz mašina i kamiona ove firme.

“Trpimo ogromne posledice zbog ovih nesavesnih i neodgovornih ljudi koji su po svemu sudeći potplaćeni od nečije strane kako bi  nanosili štetu našem preduzeću, zbog čega smo bili prinidjeni da protiv istih podnesemo tužbe nadležnom sudu ” kaže se u dopisu firme “Braća Dacić”.

U dopisu se još navodi da “Braća Dacić” imaju svu potrebnu dokumentaciju – rešenja o odobrenju za izvodjenje  rudarskih radova i za eksploataciju, koja je izdala  opština Tutin, i rešenja koja se tiču uticaja na  životnu sredinu  i vodnu saglasnost, koja je izdalo nadležno ministarstvo, kao i saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zK3Yf78UQYY]