Ujedinjeni Arapski Emirati: Zabranjena prodaja e-cigareta

Ujedinjeni Arapski Emirati zabranili su prodaju elektronskih cigareta * Sada već 85 država u svetu zabranjuje prodaju ovih izuzetno štetnih i kancerogenih proizvoda farmakomafije * U Srbiji se ovaj proizvod i dalje neometano prodaje, reklamira i čak preporučuje (!) u udarnim TV emisijama s lažnim preporukama fantomskih, navodno zdravstvenih organizacija

e-cigarette et cigarette électronique

Prodaja elektronskih cigareta je zabranjena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima jer ova država sledi uputstva Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Ponovljeni su pokušaji tamošnje farmakomafije da dobiju potvrdu od Ministarstva zdravlja (MZ) ili Esma za prodaju e-cigareta ali bezuspešno.
Ministarstvo zdravlja je zabranilo prodaju e-cigareta jer stručnjaci nisu uvereni u njihovu bezbednost. Uređaji za pušenje e-cigareta funkcionišu tako što raspršuju tečni rastvor nikotina, glikola i glicerina, koje zavisnik udiše. Dugoročni efekti na plućima su štetni i dovode do kancera pluća ukoliko se e-cigarete koriste više godina, kažu istraživanja.

„E-cigarete se smatraju štetnijim od duvana, i nisu sredstvo za odvikavanje od pušenja kao što se naglašava u reklamama ovog kancerogenog proizvoda“, saopštilo je ministarstvo zdravlja. „Trenutno suprotstavljene studije po ovom pitanju ne mogu koristiti kao opravdanje da se dozvoli prodaja ovog proizvoda u zemlji“.

E-cigareta, međutim, prodaje se tajno širom zemlje. One se ilegalno uvoze i čak se dostavljaju na kućne adrese.

Nije 100% bezbedan proizvod, kaže specijalista

Dr Ahmed Al Fakhri Himairi, specijalista kardiolog, kanadski stručnjak kaže da se „e-cigarete ne može se smatrati sigurnom“.

„Koristi se propilen glikol ili biljni glicerin koji se mešaju sa malom količinom nikotina i tada isparavaju i raspršuju se i to onda simulira iskustvo pušenja“, objasnio je on.

„Osim toga, treba znati da je u osnovi svega otrov koji može da poveća krvni pritisak i broj otkucaja srca kod ljudi „, dodao je on.

Centar za zdravlje i životnu sredinu u Sjedinjenim Američkim Državama pronašao je alarmantno visok nivo formaldehida i acetaldehida, poznatih kancerogenih materije koje povećavaju rizik od raka, naročito raka pluća.