Uklonjen hemijski otpad iz šećerane u Padinskoj skeli

Ministarstvo zaštite životne sredine naložilo da se opasan otpad koji se nalazio u tri prostorije Prve srpske šećerane „Dimitrije Tucović” ukloni, a zatim uskladišti tako da ne predstavlja rizik za ljude i okolinu.

Prva srpska šećerana „Dimitrije Tucović” otišla je u stečaj, ali ona i dalje dodatno pravi ekološke probleme u Padinskoj skeli. Ovog puta, srećom, nije reč o tonama bačenog smeća i građevinskog šuta koji su se „našli” u krugu preduzeća, već o uklanjanju opasnog otpada koji se godinama nalazio u laboratorijama šećerane. Ovaj opasan otpad uklonjen je po nalogu republičkog inspektora za zaštitu životne sredine. O otpadu i opasnim materijama javnost nije ni znala sve dok nisu reagovali članovi Udruženja „Eko-Pančevački rit”.

– Sve je počelo u martu ove godine kada su nas žitelji Padinske skele obavestili da neko dovozi tone i tone smeća i građevinskog šuta i da i pored čuvarske službe otpad izbacuje u krug preduzeća. Odmah smo reagovali, obavestili nadležne, ali smo prilikom obilaska pogona u laboratorijama uočili velike količina materija koje su, prema našim prvim procenama, bile opasne. Nalazile su se u različitim bočicama, plastičnim flašama i pakovanjima, metalnim buradima… Deo te ambalaže bio je rasut po podu, polupan, deo korodirao pa je sadržina iscurila – kaže Zoran Janković, iz Udruženja „Eko-Pančevački rit”.

Posle reakcije udruženja i medija, na teren su krajem aprila u vanrednu inspekciju izašli i inspektori Ministarstva zaštite životne sredine. Obišli su tri objekta – Laboratoriju za kontrolu ulaznih sirovina, Odeljenje tehničke pripreme vode za energanu i Laboratoriju za kontrolu procesa proizvodnje. Tu su nađene hemikalije koje su se koristile u toku rada šećerane. Sa inspektorima je u obilasku bila i stečajna upravnica. Kako se moglo čuti, ona je rekla da su ove prostorije više puta obijane i da su tom prilikom oštećeni ormani i izvađene police na kojima su se nalazile posude sa hemikalijama. Rečeno je i da je kompleks nemoguće pokriti obezbeđenjem jer je veliki. Fabrika se, inače, prostire na oko 10 hektara površine.

Ministarstvo je, zbog toga što opasne materije nisu bile uskladištene kako je propisano, stečajnoj upravnici naložilo da se hitno uklone ove hemikalije i da se uskladište onako kako treba da ne bi predstavljale rizik po ljude i okolinu. Rok za to bio je 10. jun. Tog dana je u šećeranu izašla i kontrolna inspekcija i obišla tri objekta gde su se nekada nalazile hemikalije. Ali ih tamo nije zatekla.

Pogon Industrije šećera i vrenja „Dimitrije Tucović”, naslednik Prve srpske šećerane, otvoren je u Padinskoj skeli 1982. godine posle zatvaranja fabrike na Čukarici i deo opreme prenet je ovde. Dnevni kapacitet prerade šećerne repe u Padinskoj skeli bio je viši od 6.000 tona. Fabrika je imala sopstvenu energanu na gas i mazut, trafostanicu, betonske bazene, magacine, silose, administrativnu zgradu i restoran, a bili su priključeni na drumsku i železničku mrežu. U blizini nje nalazilo se oko 80.000 hektara obradive zemlje na kojoj se uzgajala šećerna repa.

Fabrika je otišla u stečaj 2007. godine po odluci Trgovinskog suda. Od tada je pokušano da se šećerana i na Čukarici i u Padinskoj skeli proda u paketu, ali se to nije ostvarilo. Srećom, objekat šećerane na Čukarici je zaštićen i postaće kulturni centar.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar