Uzeli 10 miliona evra !

MUP Srbije uhapsio organizovanu kriminalnu grupu iz Kragujevca. Iza rešetaka Jovan Aleksić i četvoro saradnika

Jova Černobil

Ozloglašeni Jovan Aleksić

U zajedničkoj akciji operativaca Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i njihovih kolega iz Kragujevca, u utorak je uhapšena organizovana kriminalna grupa koja je osumnjičena za protivzakonito pribavljanje imovinske koristi od 10,5 miliona evra. „Iza rešetaka“ su vlasnik i direktor firme „034 Metal industri“ Jovan Aleksić (54) i njegovi saradnici – Biljana Vukomanović (43), izvršni direktor za finansije, Gordana Glišović (44), menadžer izvoza, Zorica Milojković (36), menadžer izvoza, i Milan Jevtović.

Direktor srpske policije Milorad Veljović rekao je da je ova grupa uhapšena zbog sumnje da je počinila više krivičnih dela: udruživanje radi vršenja krivičnih dela, zloupotreba službenog položaja i pranje para. Na ovom slučaju MUP Srbije je radio u saradnji s Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom.

U saopštenju policije se navodi da su osumnjičeni od januara 2005. do kraja decembra 2009. godine pribavili imovinsku koristi za sebe u iznosu od 10.581.580,54 evra. Oni su prilikom izvoza koncentrata rude obojenih metala sačinjavali račune o prodaji kupcima u inostranstvu sa neistinitim sadržajem.

Račune su overavali pečatom firme i svojeručno ih potpisivali, sa nižim cenama i manjom vrednošću prodatih koncentrata rude, u iznosu od 10.862.568,65 evra, što su i iskazivali u svojim poslovnim knjigama.

Istovremeno su račune sa stvarnim cenama i pravim vrednostima prodatih koncentrata u iznosu od 21.444.149,29 evra prikrili i namerno izostavili iz zvaničnih evidencija preduzeća „034 Metal industri“ D.O.O Kragujevac, oštetivši pri tom budžet Republike Srbije za neplaćeni porez od 3.860.453,37 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Uhapšenima je određeno policijsko zadržavanje od 48 sati. Po njegovom isteku, sa krivičnom prijavom biće privedeni nadležnom istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu.

Direktor policije Veljović kaže da MUP Srbije nastavlja da radi na rasvetljavanju svih činjenica u vezi s delovanjem ove organizovane kriminalne grupe.

Kriminalne aktivnosti ovog šumadijskog tajkuna proširene su i na nelegalno krčenje vekovnog gradskog parka Bubanj u Kragujevcu! Stoletno drveće u čijem hladu  su uživale generacije Kragujevčana,isečeno je da bi se napravio prostor za gradnju auto-salona u vlasništvu ozloglašenog i ćorkiranog Jove Černobila…
Pitanje koje se neminovno nameće je: ko je iz redova gradske vlasti „zažmurio“ na ovo očigledno kršenje svih Zakona ?! 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar