Valjevo: Uzgajaćemo samo organsku hranu

Uzgoj poljoprivrednih kultura bez pesticida u selima oko akumulacije „Rovni“

 
 Saša Radosavljević

Saša Radosavljević

VALjEVO – Žitelji desetak sela oko brane i budućeg regionalnog vodozahvata „Rovni“, uskoro će početi da proizvode organsku hranu, bez hemijskih sredstava. Direkcija za poljoprivredu i robne rezerve grada, u okviru prekograničnog ugovora sa BiH, dobila je zadatak da ovaj projekat sprovede na prostoru jezera.
U projektu učestvuju i Regionala privredna komora, lokalna samouprava, Centar za razvoj poljoprivrede opštine Sjenica kao i Agencija za organsku proizvodnju BiH i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), koja je kod EU konkurisala za ovaj projekat.
– Od Kancelarije za prekograničnu saradnju u Užicu dobili smo potvrdu da će program proizvodnje organske hrane početi 1. maja, kada će stići i prvi novac – kaže Saša Radosavljević, v. d. direktora Direkcije za poljoprivredu i robne rezerve Valjeva.
– U Kancelariji za organsku proizvodnju koja se osniva, u naredne dve godine poljoprivrednici će moći da dobiju stručne savete. Valjevo bi trebalo da postane prvi grad južno od Save koji će imati zaokružen proces organske proizvodnje hrane. Radosavljević najavljuje da će valjevska direkcija sa Zlatiborskim okrugom započeti izradu projekta integralne proizvodnje, koja podrazumeva upotrebu preparata pod strogom kontrolom Evropske unije.
SAJAM U VALjEVU
– POLjOPRIVREDNICI će moći da posete najveće svetske sajmove organske hrane i upoznaju se sa načinom proizvodnje u zemljama bivše Jugoslavije i Evropi – kaže Radosavljević. – Posete sajmovima biće finansirane sredstvima EU. Predviđeno je i održavanje sajma jugoistočne Evrope, koji je prethodne dve godine bio u Sarajevu. Izdejstvovali smo da sajam sledeće godine bude u Valjevu – kaže Radosavljević.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar