Vlasnik farme iz Radobića osumnjičen za trovanje ribe u Kolubari

Policijska stanica u Mionici podnela je krivičnu prijavu protiv vlasnika farme u mioničkom selu Radobić zbog postojanja osnova sumnje da je ispuštanjem otpadnih voda direktno u rečno korito Kolubare izvršio krivično delo zagađenje životne sredine i prouzrokovao uništenje životinjskog sveta velikih razmera, saopštilo je Osnovno javno tužilaštvo u Mionici.

U saopštenju se navodi da su povodom ekološkog incidenta, trovanja velike količine ribe u Kolubari ,14. jula, odmah preduzete službene radnje koje ne trpe odlaganje. Policija je po nalogu tužilaštva izvršila uviđaj, na mesto ispuštanja otpadne vode izašao je i javni tužilac, nadležni inspektori, predstavnik Agencije za zaštitu životne sredine i predstavnici korisnika ribarskog područja. Osnovno javno tužilaštvo je saopštilo da su preduzete dokazne radnje ‒ uzorkovanje vode i izuzimanje uginule ribe radi utvrđivanja uzroka uginuća.

Ogromna količina ribe otrovana je u Kolubari nizvodno od Divaca kod Valjeva, pošto su u reku ispuštene štetne materije. Meštani koji žive uz reku, u subotu ujutru su zatekli grozan prizor, na hiljade uginulih riba koje plutaju vodom.

Prema rečima Ognjena Krnetića, ribočuvara ribarskog područja Kolubara i Sava, kojim upravlja firma „Kasini fišing” iz Arilja, takav pomor ribe u Kolubari do sada nije zabeležen. U nedelju su ribočuvari zajedno sa meštanima i ribolovcima satima vadili uginulu ribu iz reke i na delu toka kraćem od stotinu metara, kod sela Veselinovac, sakupili preko 250 kilograma uginule ribe koju su predali na uništenje. To je bio samo deo stradale ribe, jer je, kako se pretpostavlja, voda zagađena u toku dugom nekoliko kilometara.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar