Vučić dočekao srpske olimpijce: „Hvala za radost koju ste nam priuštili!“

Predsednik Aleksandar Vučić priredio je prijem za sportiste koji su Srbiju predstavljali na Olimpijskim igrama u Tokiju, kojima se zahvalio na velikom uspehu koji su postigli osvojivši devet medalja i na radosti koju su doneli građanima.

Vučić se našalio na početku obraćanja, rekavši da će biti kratak, jer zna da im je dolazak u zgradu Predsedništva „proputovanje” do balkona Starog dvora, gde im je priređen doček.

„Hvala vam na ogromnoj radosti koju ste nam priuštili. Ne znam da li bih se pre zahvaljivao vašim porodicama, vama na ogromnom trudu, neverovatnom vremenu koje ste odvojili da biste branili boje naše zemlje, doneli radost građanima…”, rekao je Vučić.

On je najavio i povećanje novčanih nagrada za osvojene medalje.

„Verujem da ćemo povećati nagrade na 100.000 evra za zlato, 90.000 za srebro i 80.000 za bronzu, čime ćemo se značajno približiti Italijanima”, objasnio je on.

Vučić se posebno zahvalio „sedmorici veličanstvenih” iz vaterpolo reprezentacije, izrazivši nadu da neće svi otići iz nacionalne selekcije.

„Hvala svima na na medaljama, ali i onima koji nisu doneli medalje, ali su se borili. Gledaćete sada sa nekih drugih mesta, od stručnog štaba, Olimpijskog komiteta, državnih funkcija, ali verujem da ćete pomoći da gradimo šampione”, rekao je Vučić.

Predstavnicima Odbojkaškog saveza poručio je u šali da nastoje da ne samo odbojkašice donose medalje, već da ih osvoje i odbojkaši.

Istakao je da će država uraditi sve što može da na narednim Olimpijskim igrama u Parizu i Los Anđelesu dođemo do dvocifrenog broja medalja.

Vučić je primetio da su Olimpijske igre posebno takmičenje, ne samo pojedinaca i kolektiva, ne samo pokazivanje zajedništva i kvaliteta u sportu, već takmičenje nacija, koje se od one stare poslovice – da je važno učestvovati, pretvorilo u brojanje medalja.

Kako je rekao, pre osam godina, u širem regionu Zapadnog Balkana, Srbija je bila peta u broju osvojenih medalja, a danas je druga, odmah do Mađarske, koja je, kaže, to zaslužila, osvojivši 20 medalja.

„Ta zemlja je mnogo ulagala u sport, više nego mi. Mi smo se trudili da ulažemo više nego ranije, ali znamo da to još nije dovoljno, ulagaćemo još”, rekao je Vučić.

On je najavio da će prvog decembra biti otvorena hala za borilačke sportove, da se uskoro kreće u izgradnju Nacionalnog odbojkaškog centra, koji će koštati 18 miliona, te da je u prethodne dve godine izdvojeno novca najviše u istoriji za vaterpolo, savez i klubove.

Nakon prijema kod predsednika Srbije, za olimpijce će na čuvenom balkonu biti upriličen svečani doček, a za sve građane biće organizovan muzičko-sportski program.

Olimpijski tim Srbije sa Igara u Tokiju vratio se sa devet osvojenih medalja – tri zlate, jednom srebnom i pet bronzanih, čime je oboren dosadašnji rekord od osam sa prethodnih Igara u Rio de Žaneiru.

Prvu medalju na Igrama u Japanu Srbiji je doneo strelac Damir Mikec, u disciplini vazdušni pištolj, a istog dana tekvondistkinja Tijana Bogdanović se okitila bronzom.

Treća medalja je bilo zlato tekvondistkinje Milice Mandić, a potom je reprezentacija u basketu 3×3 uzela bronzu.

Peto odličje upucao je strelac Milenko Sebić, pošto je u disciplini malokalibarska puška trostav uzeo bronzu.

Medalja istog sjaja našla se i na grudima rvača Zurabija Datunašvilia, dok je sedmu kolajnu Srbiji obezbedila Jovana Preković, koja je postala olimpijska šampionka u karateu.

Odbojkašice Srbije zauzele su treće mesto na pobedničkom postolju, dok su tačku na Olimpijske igre u Tokiju stavili vaterpolisti, osvajanjem novog zlata i odbranom olimpijskog tona iz Rio de Žaneira 2016. godine.

Sa bilansom medalja 3-1-5, Srbija je zauzela 28. mesto na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Mandić: Zauvek ću biti ponosna što sam deo ovog tima i što sam doživela tu emociju sa njima

Milica Mandić izjavila je danas da je učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju bilo veličanstveno i da će zauvek biti ponosna što je bila deo olimpijskog tima i što je doživela tu emociju sa njima.

„Hvala vam, hvala na hrabrosti koju ste pokazali, hvala na borbenosti, na požrtvovanosti, hvala suzama kojih je bilo i biće i dalje, sigurna sam i hvala na podršci koja se osetila svakog momenta u našem kolektivu”, rekla je Mandić.

Prema njenim rečima, sada je red na mlađim generacijama koje će sa ponosom nositi grb Srbije, kao što su i oni do sada nosili.

„Hvala svakom treneru, hvala svakom članu stručnog tima i medicinskog tima koji su deo ovog vanserijskog uspeha. Hvala državi, hvala Olimpijskom komitetu Srbije i Ministarstvu za omladinu i sport na dugogodišnjem ulaganju, podršci i poverenju. Mislim da smo sa ovih devet medalja opravdali vaše poverenje, a isto tako mislim da je sada vreme da proslavimo ovaj rezultat. Živela Srbija”, rekla je Mandić.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar