ZAPAD SPREMA PONUDU ZA DODIKA: Nameravaju da ga spreče da formira vojsku Republike Srpske!

Banjaluka je krenula u borbu da spreči dalje otimanje njenih ovlašćenja u BiH. Srpska je spremna na dogovor i ustupke ukoliko zapadni centri moći odustanu od projekta slamanja RS.

Republika Srpska krenula je u politički proces vraćanja svojih nadležnosti iz oblasti bezbednosti, vojske, oporezivanja, suda, tužilaštva i drugih koje po Ustavu Bosne i Hercegovine ne pripadaju BiH. Uspostavljanje oružanih snaga Srpske izazvalo je najviše bure, i to, pre svega, kod zaštitnika NATO interesa u BiH. Ova tačka mogla bi biti okosnica oko koje će se Srpska u pregovorima sa Zapadom boriti za veća ovlašćenja, ocenjuju sagovornici Kurira i dodaju da će Zapad ponuditi neke ustupke RS kako bi odustala od pravljenja vojske.

Spremni za dogovor

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da RS mora da igra racionalno i podseća da je vojska samo jedna od 70 nadležnosti koje su joj oduzete.

Dragomir Anđelković

– Dodik je iskusan i fleksibilan političar. Mislim da je on spreman da sedne i da se dogovara sa zapadnim centrima moći, pa da od nekih zahteva i odustane, ako bi zahtevi RS na drugim poljima bili udovoljeni. Dodik danas ofanzivnije kreće s namerom da spreči da oni dalje otimaju ovlašćenja. Nije ovde cilj samo da se vrate oduzeta već da se spreči da se oduzmu nova ovlašćenja – napominje naš sagovornik.

Profesor međunarodnih odnosa Srđan Perišić vidi samostalnu vojsku RS kao najveći problem za SAD i procenjuje da će oko te tačke biti pokušaja nagodbe ili pritisaka.

Srđan Perišić

– Cilj Vašingtona jeste članstvo BiH u NATO i to bi dovelo Srbiju u veoma nezgodan položaj i bila bi pod ogromnim pritiskom. Namera je da se spreči povezivanje RS i Srbije, da granica na Drini bude večna. Zato mislim da Amerikance u ovoj situaciji ne interesuju mnogo sve ove nadležnosti RS, već isključivo tačka koja se tiče vojske. Moja procena je da će se Srpskoj ponuditi neke pogodnosti a da ona zauzvrat odustane od svoje vojske. Ipak, kakvi god pritisci i ponude bili, nijedno rešenje ne može da prođe bez saglasnosti Srbije – naglašava on.

Slamanje Srpske

Politički analitičar Dževad Galijašević kaže za naš list da veća autonomija Srpske znači i njen otklon od NATO koloseka. On smatra da je Americi primarni cilj da ima aktivnog neprijatelja na Balkanu kako bi NATO dobio svrhu i uspostavio partnerstvo s muslimanskim svetom:

Dževad Galijašević

– U tom kontekstu treba posmatrati politički proces koji je pokrenula RS. Ako date više autonomije Srpskoj, onda ona ima svoj odbrambeni put koji bi bio van koloseka NATO, a to Amerika nipošto ne želi. Iako nije formalno članica Alijanse, BiH je i pravno i faktički NATO kuća i Srbi se bune protiv toga. Ne postoji tačka koja bi zadovoljila SAD. Njen politički projekat je sprečavanje bilo kakvog dogovora između srpske i bošnjačke elite.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar