Zekin salaš

Svaki salaš u srpskoj žitnici Vojvodini, ima neku svoju priču, nešto po čemu je prepoznatljiv, pa i jedinstven. „Zekin salaš“ u Krčedinu je jedina, da tako kažemo, slobodna zečja teritorija na kojoj oni bezbrižno žive, izležavaju se i grickaju kupus, dozvoljavaju deci da se sa njima igraju. Zeka na ovom salašu može sve, osim da završi u loncu. Razlog, čista slučajnost. U Sremu, gde ima puno zečeva, jedan je bio verno društvo prilikom radova na revitalizaciji ovog starog vojvođanskog gazdinstva koje se nalazi u ulici Uče Zekovića. Zeka je na salašu dobio i svoj muzej, u kome je umetnička postavka akademskog slikara Nikole Džafa o ovoj simpatičnoj životinji.

Zanimljivo je da i drugi sadržaji na „Zekinom salašu“ pričaju istoriju ovog mesta na Dunavu, ispod obronaka Fruške gore, a na pola puta između Beograda i Novog Sada. U Krčedinu prvi tragovi naselja datiraju iz neolita, a u keltsko doba tu je postojalo utvrđeno naselje sa kovnicom novca. Na “Zekinom salašu” je izložena bogata numizmatička zbirka iz tog perioda, koju je uradio hroničar Krčedina, član Zavičajnog društva, Mile Obradović.

Pored etno restorana, na Salašu ima još 13 celina: kotobanja, spremište za žitarice je pretvoreno u vidikovac i galeriju, kačara, kako je naziv za ostavu, ima sale za različite namene, tu je i letnja bašta, a Trg guvno pogodan je za održavanje koncerata, pozorišnih predstava, etno manifestacija, dok je u drugom dvorištu mini zoo-vrt sa konjušnicom, dečje igralište. Brojni sadržaji govore o ambicioznom poduhvatu investitora i želji da se uživa u autentičnom ambijentu sremačkog domaćinstva, da se sačuva duh i estetika ovog kraja Srbije, a da se, istovremeno, na gazdinstvu koje ima specifičan raspored i vrstu objekata, izvrši ugostiteljsko-turistička prenamena. U galeriji „Guvno“ izložena su ulja na platnu sa motivima vojvođanskog kraja, a prostor je pogodan i za poslovne skupove, promocije, ekskluzivne prijeme. Zanimljiva je i izložba suvenira na temu zeca, kao i rukotvorine vrednih Sremica.

Na “Zekinom salašu” je i prva regionalna vinoteka, “Najbolja sremska vina pod jednim krovom“. U ponudi su vina 21 vinarije, a poznato je da je Fruška gora bogata raznim sortama grožđa, od kojih su i neke tipične za Srem. Počelo je sa vinom, ali nije zaboravljena ni rakija, i to ona najkvalitetnijih, od 20 proizvođača iz Srbije.

Na salašu je sve isplanirano tako da istovremeno zadovolji više aktivnosti: dok porodice odmaraju u hladovini letnje bašte, najmlađima je na raspolaganju igralište, a na suprotnom kraju trga mogu da se odvijaju promocije i manifestacije. Restoranski deo ima nekoliko sala, od onih mirnih za poslovne sastanke, do sale za svadbeno veselje sa uzdignutim pročeljem za mladence. Na goste poseban utisak ostavljaju nameštaj i ukrasni predmeti, jer je sve jako staro i autentično, sakupljeno sa vojvođanskih imanja. Zidove koji su malani na starinski način, gumenim valjkom sa šarama, krase tzv. kuvarice, poruke izvezene na platnu koje su se nekada stavljale iznad šporeta, fotografije krčedinskih porodica. Sve što se nekada koristilo u seoskom domaćinstvu, našlo je svoje mesto na „Zekinom salašu“.

Kuhinja „Zekinog salaša“ je tipična vojvođanska, sa mnogo starih, već zaboravljenih recepata. Specijaliteti su punjena rolovana patka, guska u sosu od vina, krčedinski odrezak, salašarsko pečenje, riblji paprikaš, kao i razna jela i poslastice od testa, pite i kuglofi.

Na „Zekinom salašu“ svako će pronaći uživanje po svojoj meri, pa valjda, baš iz tog razloga, svi koji prolaze autoputem Beograd-Novi Sad, tu svrate. Ovog leta, kako kažu na salašu, najviše je bilo Slovenaca, Austrijanaca, Nemaca, Rusa. Vrlo često ugoste i predstavnike ambasada u Srbiji, kao i poslovne ljude. Biće to pravi raj za goste, jer je u planu izgradnja hotela, velnes i rekreativnog centra, kao i rekreacione zone sa ribnjakom i manježom za konje. Na nekoliko kilometara od “Zekinog salaša” je čuvena Krčedinska ada sa mnogo rukavaca i bara, na koju dolaze ljubitelji lova, ribolova i foto safarija.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar