РАК ЈЕ ИЗЛЕЧИВ

Интервју са руским лекаром проф. др Виктором Александровичем Борисовим

DR.BORISOV_2

Постоји мноштво теорија настајања онколошких обољења. За све време постојања нашег Центра нисам наишао ни на један случај оболелог без дефеката имуног система, а у Центру је регистровано око хиљаду пацијената. Каткада је тај дефект минималан, али он постоји и прети озбиљним последицама. И закључак који ми изводимо јесте: потребна је имунокорекција!

Онколошка обољења су један од главних узрока смртности човека. Постоји на хиљаде врста и подврста те кобне болести. Годишњи прираштај смртности од тренутка првог откривања рака у Русији износи реда 10 до 12 процената, док је тај показатељ, на пример, у земљама бивше Југославије око 30 процената. Први пут откривени рак захтева хитне мере, лечење и комплекс рехабилитације. Уз благовремено предузимање свих тих мера стварају се солидне шансе за продужетак живота и његовог квалитета.

Доктор Виктор Борисов је разрадио јединствену методику рехабилитационе терапије онколошких пацијената, која се примењује после хемотерапије, терапије зрачења, оперативног захвата. Од суштинског значаја је тај метод и за болеснике са поново утврђеном дијагнозом.

Ваш лекар и ви треба да се запитате: има ли код вас било каквих знакова који упућују на дегенерацију ћелија у правцу појављивања рака?

– Мушкарцима старијим од 40 година у целом свету препоручује се обавезно полугодишње или годишње мерење нивоа ПСА – простатоспецифичног антигена. То омогућава да се већ у раном стадијуму открије рак простате, да се спроведу одговарајуће лечење и рехабилитација и самим тим умањи ризик од компликација. Жене би требало да сваке године врше мануелни (ручни) преглед дојки, и у случају потребе обаве мамографски преглед. Таква пракса примењује се у већини развијених земаља. У Русији се, нажалост, такав прилаз још се не практикује.

У Центру доктора Борисова у Москви примењује се метод дијагностике који омогућава да се открију метастазе величине каткада мање од једног милиметра, што се не постиже ни једном другом савременом методом дијагностике?

Питамо доктора Борисова: Викторе Александровичу, шта се то догађа у нашем организму после 40. године живота?

– Након 40 година живота у организму човека процеси деструкције почињу преовладавати над процесима синтезе. У једној секунди у нашем телу догађа се на хиљаде реакција! Природно да се у таквим околностима дешавају и грешке, поремећаји. Код млађег човека је имунолошки систем, који се стара о здрављу организма, еластичнији и као такав брже региструје и отклања последице тих грешака. Али и тај систем такође зна да греши. И управо је имунолошки систем тај који акумулира грешке. Са узрастом се смањују обими синтезе беланчевина и ћелија, па у периоду између 40 и 45 године долази до некаквог прелома – проценат „кварног“ материјала постаје толико значајан да наши чистачи – имуно-компетентне ћелије – престају да ефикасно функционишу. Сем тога, у процесу нашег живота ми свој организам излажемо различитим негативним утицајима (вирусним инфекцијама, психолошким и соматским траумама итд), што исто тако доводи до   депресије имуног система или до нарушавања једне од карика нашег имунитета.

Дакле, Ви се држите имунолошке теорије о настајању рака?

– Постоји мноштво теорија настајања онколошких обољења. За све време постојања нашег Центра нисам наишао ни на један случај оболелог без дефеката имуног система, а у Центру је регистровано око хиљаду пацијената. Каткада је тај дефект минималан, али он постоји и прети озбиљним последицама. И закључак који ми изводимо јесте: потребна је имунокорекција!

А зашто не имуностимулација?

– Ни у ком случају! Ја својим пацијентима наводим овакав пример: имуностимулација је када ви са свог омиљеног старог аутомобила прелазите на нови. Да, код вас се побољшао квалитет вожње. Али кад вам пукне гума, ви схватите да треба да чекате техничку помоћ, јер нисте у стању да сами решите тај проблем. И док чекате негде покрај пута, мимо вас пролази ваш стари компањон – исхабан и дрндав, али он оде, а ви остадосте да чекате. Имунокорекција је технички сервис већ постојећег имунитета. А чак један сат застоја у функционисању нашег имунитета прети озбиљним последицама – сетите се колико се реакција догађа у једној секунди, а колико се тек њих догађа у једном часу. И која ће од њих означити појављивање рака.

И шта се људима препоручује у својству имуностимулатора биљног порекла?

– Женшен, елеутерококе су биљни имуностимулатори. Међутим, и са њима треба бити опрезан. Зато што се приликом сваке имуностимулације нарушава хармонија између ћелијског и хормоналног имунитета. То јест, ако ви стимулишете ћелијски имунитет (количина лимфоцита, т-лимфоцита и т-хелпера), онда се смањује гуморални имуно-одговор (количина имуноглобулина у крви)! И обрнуто. Зато што ми стимулишемо оно што постоји, а не додајемо однекуд ништа ново. А организам може појачати одговор само на један начин – на време преусмеривши „ослобођене капацитете“ на оно што се стимулише. Зато имуностимулаторе ни у ком случају не треба примењивати стално. Стога се ми и бавимо имунокорекцијом.

Како сте до тога дошли?

– У Русији се сваке године региструје око 2,5 милиона оболелих од рака. Око 500 хиљада људи оболева сваке године и отприлике толики број њих и умире.

И шта предлаже класична онкологија?

– Хируршко лечење – уклањање тумора, смањење оптерећења на имунитет, што у раним стадијумима доводи до тога да се са преосталим ћелијама рака организам бори самостално, хемотерапија, радиолошко (зрачно) лечење, што у многим случајевима даје одличне резултате. Међутим, наш болесник, по правилу, стиже код онколога не код првог или другог, већ трећег и четвртог стадијума, када лечење постаје сложено како за лекара, тако и за болесника. Жеља да се помогне таквим болесницима да се рехабилитују после обављене терапије инспирисала је наша истраживања и данас ми имамо ауторски, јединствени систем рехабилитације оболелих од рака.

У чему је суштина тог система?

– То је сложена комбинација фотодинамичне терапије и биохронотерапије. Шта је то фотодинамична терапија? За њу су, вероватно, чули сви. Она се примењује ретко јер је то прилично агресивна метода која се примењује углавном против површинско распоређених тумора и коју пацијенти каткада тешко подносе. Њена суштина је у томе да се човеку убризгава хлорофил, а пошто је ћелија рака кудикамо прождрљивија од нормалне, она у првом реду конзумира хлорофил који под утицајем светлости (у конкретном случају медицинског ласера) разара болесне ћелије у којима се он акумулира. Међутим, у класичној фотодинамичној терапији на месту тумора каткада се формира раница која дуго трује живот пацијенту и његов организам. У нашем методу, чији су аутори доктор  Борисов и професор Загускин, зрачење ласером није непрекидно, већ импулсно, при чему је укључивање и искључивање ласера синхронизовано са основним ритмовима пацијента – пулсом, дисањем, тремором. Природно, та синхронизација је компјутеризована, јер код  болесника у процесу процедуре једноставно може доћи до промене тих ритмова. Човек помисли на нешто непријатно и пулс код њега се појачава. Лекар те промене не може пратити, а компјутер – може (биолошка повратна веза), што  не доводи до деструктивних процеса и лако је подносе пацијенти.

И какви су резултати?

– Сами сте их видели – болесници који у процесу хемотерапије не губе радну способност, они лечење комбинују са обављањем професионалне делатности.

Да, тешко нам је било поверовати да ваши пацијенти који су прошли процес хемотерапије немају никакве компликације.

– Метода укључује неколико кура лечења по шест дана, са прекидом од 30 дана, обављање контролних прегледа, укључујући имунограм. Приликом контроле примењује се проширени имуни статус – леукоцити, неутрофили, лимфоцити, т-лимфоцити, т-хелпери, имунорегулациони комплекс, имуноглобулини од А до Г, цитоимунолошки комплекси итд. Приликом имунокорекције побољшава се квалитет живота пацијента, смањују рокови рехабилитације после различитих врста лечења и као последица – заједно са онколозима ми постижемо стабилизацију процеса – заустављамо раст тумора. Када је реч о непроширеним процесима и појединачним метастазама, ми успевамо да смањимо величину тумора, а понекад и да га сасвим уклонимо.

Помаже ли ваша метода у борби против метастаза?

– Свакако. Ми смо успели да битно повећамо ефикасност хемотерапије чак и код метастатичких процеса. Има случајева потпуног ишчезнућа метастаза у јетри. На  пример, код пацијенткиње Б, која има 50 година, и која је оболела од рака дојке, после операције – мастекомије, откривене су метастазе у јетри. Након примене хемотерапије у комбинацији са нашом методом није остала ниједна метастаза! Код метастазирања у кичмену мождину коришћење наше методе омогућава да се заустави раст тумора! Приметно се побољшава квалитет живота. Наши „најстарији“ пацијенти са туморима на кичменој мождини у животу су већ и после четири године. А зна се да је просечно трајање живота код метастаза на кичменој мождини између три и шест месеци! Наши пацијенти су живи и раде. Одлично се такође показала  метода у борби  против метастатичких процеса у кичменом стубу. За сада су нешто лошији резултати код метастаза у плућима, али ми усавршавамо нашу методу.

Викторе Александровичу, зашто ваша метода није ушла у ширу клиничку праксу?

– Резултате своје методе сам презентирао два пута на онколошким конгресима у Берлину 2006. и 2007. године. Изузетно интересовање за методу исказало је швајцарско друштво рехабилитационих клиника „Ескулап“. Након што сам шефу тог друштва, професору Пфајферу, демонстрирао резултате примене методе на једном од његових пацијената, основан је Швајцарско-руски научни центар који се бави проучавањем и усавршавањем наше методе. У Русији се у последње време нешто почело мењати и, надам се, набоље.

Можда се онколози плаше конкуренције?

– Не бих рекао! Још једном наглашавам да се ми бавимо рехабилитацијом болесника након хируршког захвата, лечења зрачењем и примене хемотерапије, као и припремом болесника за те врсте терапија. Наш задатак јесте да рехабилитујемо болеснике након примене горе наведених метода лечења. Морам прецизирати да се у целом свету средства за лечење оболелих од рака деле тако што 50 процената одлази на хемо и радиотерапију и хирургију, 30 процената на профилактику и 20 процената на рехабилитацију. У нас све донедавно није било довољно пара за класично онколошко лечење, а да не говоримо о рехабилитацији и профилакси…

Може ли Ваш метод бити коришћен за профилаксу обољења од рака?

– Свакако да може. Али код профилаксе је неопходна дијагностика која код нас постоји за откривање болести у раном стадијуму и посматрање пацијената. Имунитет мора имати могућност да самостално изађе на крај са насталим проблемима. Имајући у виду да је наш метод у ствари метод активне профилаксе, претпоставља се константни мониторинг имуних проблема са каснијом имунокорекцијом ако је она потребна. Метод се користи амбулантно, али при том је потребно најмање једном у пола године погледати стање имунитета пацијента и на време извршити његову корекцију.

Викторе Александровичу, надамо се да ће се у ближој будућности у Русији појавити активна профилакса онколошких обољења са доступом свим пацијентима. А за оне који би желели да се лече управо сада, реците нам ваш телефон?

Како стићи до доктора Борисова 

Контакт особа: Божана Сомова (тел. 0079163925425, email: bobaivasa@yahoo.com)

Web site: www.doctor-borisov.ru

E-mail: vaborisov@rambler.ru 

+8(499)791-20-48

+8(495)699-88-22

+8(495)699-92-65

Центар селективне хронофототерапије

Ул. Гаршека 9, Москва

 
 
 

Ostavite komentar