Prvi efikasan lek za jednu vrstu raka krvi

Oboleli od mijelofibroze lečeni lekom ruksolitinib, prvim dozvoljenim lekom za lečenje ove vrste raka krvi u SAD, imali su znatno ublažavanje simptoma i pad stope smrtnosti za 50 odsto, pokazuju nalazi studije objavljene u SAD.

Zbog rezultata ovih kliničkih ispitivanja američka Uprava za lekove (FDA) u novembru prošle godine odobrila je prodaju ruksolitiniba iz laboratorije „Incyte Corp“, pod nazivom Jakafi.

Ovaj lek blokira jedan protein (JAK2 tirozin) i namenjen je pacijentima kod kojih je bolest u odmaklom ili srednje odmaklom stadijumu. U ovoj bolesti raste broj abnormalnih crvenih čhelija u koštanoj srži što izaziva anemiju, umor, bol, noćno znojenje i otečenost slezine.

Ispitivanje je objavljeno u „Nju Ingland Džornal of Medicin“ od 1. marta. U ispitivanju je praćeno više od 300 obolelih iz 89 američkih bolničkih centara, a vodili su ga istraživači Anderson centra u Hjustonu u Teksasu i Majo Klinike u Skotsdejlu, Arizoni.

Testovi pokazuju da je „ruksolitinib izrazazito efikasniji za ublazavanje simptoma obolelih i poboljšanja njihovog kvalitet života od bilo čega što smo mogli da im ponudimo ranije“, rekao je doktor Džejson Gotlib, profesor medicine na Univerzitetu Stenford u Kaliforniji, i koautor studije.

Slično ispitivanje sprovedeno u Evropi takođe je pokazalo da je ruksolitinib trenutno najbolja terapija za smanjenje porasta slezine i drugih simptoma ove bolesti, kao što je temperatura.

Kod skoro 46 odsto pacijenata koji su koristili ovaj lek stanje se pobljšalo, u odnosu na pet odsto pobolšanja kod pacijenata iz grupe koja je primala placebo. Lečenjem ovim lekom je takođe smanjena za 50 odsto smrtnost obolelih posle godinu dana, rekao je doktor Gotlib. On je dodao da još nisu poznati dugoročni efekti ovog leka.

Gotlib je rekao da ruksolitinib ne leči ovu bolest ali daje značajna i velika poboljšanja kliničkog stanja kod pacijenata, što im omogućuje da se vrate svojim redovnim aktivnostima.

Od mijelofibrose oboleva 30.000 ljudi svake godine u SAD

 
 
 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar