Zeleni čaj sprecava rak ?!

Zeleni caj se dobija od sasusenog lisca biljke Camellia smensis, koja prirodno raste u Kini, Japanu, Indiji, Gruziji, Sri Lanci. Ovo cuveno pice, blago kiselog ukusa, o kojem se u poslednje vreme toliko prica, moze biti kljuc za postizanje dobrog zdravlja a vrlo cesto se koristi kao prirodno sredstvo za ciscenje organizma. Razlog za to jeste sto ovaj napitak ima pozitivan uticaj na skoro svaki deo ljudskog tela. Sardzi vitamin C, E, minerale, katehine, polifenole, fluorin, kofein.

Nivo kofeina u zelenom caju zavisi od velicine lista i vrste caja. Naime sto je manji list, veca je koncentracija kofeina u njemu i obrnuto. Zatim, biljka koja je rasla u hladu razvice veci nivo kofeina od one koja je gajena na suncu. Veci je nivo kofeina u listovima koji se nalaze na vrhu biljke od onih koji su na dnu. Treba znati da zeleni caj u odnosu na kafu ima pozitivno stimulativno dejistvo, tacnije, ne izaziva nervozu, lupanje srca i slicne neprijatnosti. Pri tom, jedna soljica kafe sadrzi od 60 do 160 mg kofeina, dok soljica zelenog caja od 6 do 30 mg.
Lekovita svojstva
Narodna medicina sirom sveta veoma ceni lekovite moci ove biljke. Naucnim ispitivanjima potvrđeno je da je zeleni caj mocan antioksidans, tako da organizam uspesno stiti od stetnog uticaja slobodnih radikala. To su visoko reaktivni molekuli koji imaju sposobnost da ostete celije tela. Takve promene mogu izazvati bolesti srca, rak, prevremeno starenje i mnoge druge degenerativne bolesti. Antioksidansi su, dakle, vazna odbrambena linija protiv mnogih bolesti.
Redovnom upotrebom zelenog caja moze se spreciti pojava raka, pogotovo raka prostate. Zeleni caj je dobar prirodni lek protiv bolesti srca i krvnih sudova, snizava krvni pritisak, holesterol, nivo lipida i triglicerida u krvi. Pored toga prociscava ceo organizam, relaksira telo posle napora, otklanja depresivne misli i cak, zahvaljujuci fluorinu, sprecava razvoj karijesa na zubima.
Ne treba zanemariti njegovu primenu za ocuvanje i negu lepote tela jer zeleni caj blagotvorno deluje na kozu lica, dobar je u borbi protiv celulita (podstice povrsinsku cirkulaciju), sprecava gojaznosti, koristan je za lecenje akni, protiv peruti.

 Zeleni caj za mrsavljenje

Kofein u zelenom caju povecava bazalnu metabolicku stopu u telu (stopa po kojoj se koristi energija za osnovne funkcije kao sto su disanje, pumpanje krvi i regulaciju telesne temperature). Ovaj caj je dobar diuretik, ublazava apsorpciju masti i povecava sposobnost tela da sagori unete kalorije, zbog cega se sve vise koristi kao efikasno prirodno sredstvo za mrsavljenje. Kao i svako drugo sredstvo, treba ga kombinovati sa pravilnom i zdravom ishranom i odgovarajucim vezbama.


Mozemo da zakljucimo da su koristi od zelenog caja mnogobrojne i da je veoma dragocen prirodni lek ako se pravilno i redovno upotrebljava a to je obicno oko 3 solje caja dnevno. Nema nezeljenih efekata osim kod ljudi koji su preosetljivi na kofein.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar