Sijalice odlaze u istoriju

Od prvog septembra ove godine na teritoriji zemalja članica EU više se ne proizvode sijalice, čak ni one od 25 vati. Prodavnicama je dozvoljeno da rasprodaju postojeće zalihe dok se za osvetljavanje preporučuju svetlosne diode – LED

Tradicionalno evroskeptični Britanci odmah su pronašli „rupu u sistemu“, piše Euractiv. Zbog loše napisane direktive mnogi prodavci moći će i posle 1. septembra da prodaju sijalice namenjene „industrijskoj upotrebi“ u fabrikama. Naime, EU direktiva se odnosi samo na sijalice namenjene „kućnim lampama“, što znači da se u prodavnicama može nastaviti prodaja onih koje su namenjene „industrijskoj upotrebi“. Britanski ured za mere upozorio je domaćinstva da ne kupuju klasične sijalice i u zvaničnom obaveštenju čak piše da će eventualna upotreba zabranjenih sijalica imati posledice na politiku osiguranja domaćinstva.

Klasična sijalica pretvara u svetlost samo pet odsto utrošene električne energije. Zato su još 2009. zabranjene one od preko 75 vati, zatim one od 60 i 40 vati. Sada su na red došle i sijalice od 25 vati, piše portal radija Deutshe Welle.

EUractiv navodi da će osim LED sijalica i kompaktnih fluorescentnih sijalica na tržištu biti prisutne i poboljšane klasične sijalice. Da bi se građanima pomoglo da naprave pravi izbor, uredbom EU je propisano da na pakovanju proizvoda proizvođači moraju da navedu detalje kao što su koliko sati može sijalica da gori, koliko uključivanja i isključivanja da izdrži, koliko je vreme zagrevanja i drugo.

LED sijalice štede čak 80% energije u poređenju sa klasičnim a u proseku potrošnja električne energije u jednom domaćinstvu će primenom štedljivih sijalica biti smanjena za 15%, što je jednako neto uštedi od 25 do 50 evra godišnje, u zavisnosti od veličine domaćinstva i broja sijalica koje se koriste.

Nemački radio ističe da su tamošnji stručnjaci testirali halogene lampe, takozvane štedljive gasne sijalice i svetlosne diode. Najbolje ocene su dobile ove druge: nisu štetne po okolinu, dugo traju, odmah nakon uključenja daju dobro svetlo i troše malo struje – do 90 odsto manje nego obične sijalice. Za sada su, istina, još skupe, ali vek trajanja im je 25 puta duži nego kod klasičnih sijalica.

Cena svetlosnih dioda godišnje pada za oko 30 procenata. Danas ona košta oko 20 evra, ali se procenjuje da će 2020. njena cena biti manja od tri evra. Štedljive gasne sijalice troše nešto više energije nego diode, ali daju lošije svetlo nego sijalice i diode i potrebno im je izvesno vreme pre nego što počnu da svetle punom snagom. Problematično je i to što one u sebi sadrže otrovnu živu. U slučaju da se razbiju stručnjaci preporučuju da se odmah otvore prozori, prostorija napusti, a tek nakon polusatnog provetravanja krhotine se mogu pokupiti i baciti u specijalni otpad.

Zabranom klasičnih sijalica Evropska unija želi da smanji potrošnju električne energije za jedan odsto. To na nivou Unije odgovara količini koju proizvede deset termo-elektrana.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar