TERMOELEKTRANA U KOVINU – I TO NA IZVORIŠTIMA PITKE VODE ?!

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović razgovaraće sutra u Beogradu sa predstavnicima Naftne industrije Srbije (NIS) i kompanije China Maćinery Engineering Corporation (CMEC) iz Narodne Republike Kine o izgradnji termoelektrane (TE) u Kovinu.

Ministarka energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović

Ministarka Mihajlović će u Vladi Srbije o tom projektu razgovarati sa delegacijom NIS koju će predvoditi generalni direktor Kiril Kravčenko, kao i predstavnicima kompanije CMEC na čelu sa predsednikom Zhang Chunom, saopštilo je resorno ministarstvo.

Prema procenama stručnjaka, u blizini Kovina mogao bi da budu izgradjen novi rudnik uglja i termoelektrana snage 600 megavata (MW), koja bi podmirivala trećinu potreba Vojvodine za električnom energijom.

Na tom području su procenjene zalihe od oko 276 miliona tona rezervi uglja, koje su dovoljne za eksploataciju u narednih 35 godina.

Prethodna Vlada Srbije planirala je da, tokom 2012, pronadje stateškog partnera za projekat nazvan „Novi Kovin“. Otvaranje novog kopa i izgradnja TE snage 600 MW u Kovinu, koštali bi, prema procenama, oko 1,3 milijarde evra.

Za taj projekat je uradjena pripremna dokumentacija, obavljena su odredjena istraživanja i studije uticaja na životnu sredinu.

Ugljenokop i elektrana trebalo bi da se nalaze unutar zaštitnog pojasa, izmedju Kovina i nasipa prema Dunavu, na području gde se nalaze i veliki izvori pitke vode, koji su važni za vodosnabdevanja Banata.

Predstavnici Vlade Vojvodinesu ranije SU ukazali da svojevrsni izazov predstavlja što na tom mestu postoje dva resursa pitke vode i uglja i da su ekspretski timovi beogradskog Instituta „Jaroslav Černi“ i nemačke kompanije LMBV potvrdili da je moguće kopati ugalj, a da se ne zagadi voda.

Istraživanja stručnjaka su, kako su naveli predstavnici Pokrajine, pokazala da bi eksploatacijom uglja kapacitet vodnog resursa bio smanjen za samo jedan odsto, sto je zanemarljivo pošto se radi o obnovljivom izvoru.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar