Kuća od prirodnih materijala u Engleskoj

Liza i Rič su izgradili ovu neverovatno lepu malu kuću odmah pored potoka u Somersetu, Engleska. Vodili su se svim principima održive gradnje, pa su za omotač kuće koristili drveće iz lokalne šume, a za izgradnju zidova sami su pravili kob, tj materijal dobijen kombinacijom gline, peska i slame. Ovaj neverovatno jak materijal je savršen za gradnju održivih kuća. Glinu su uzimali iz potoka.

Kuća od prirodnih materijala u Engleskoj

Krov je izrađen od krovnih obloga od kedra. Ovakav krov ima vek trajanja 50 – 80 godina. Zidovi na severnoj i istočnoj strani su od bala slame, a na južnoj i zapadnoj je Rič od koba napravio pravo umetničko delo. On je takođe napravio sve prozore i vrata u kući.

Liza i Rič svoje slobodno vreme provode u posetama brojnim britanskim festivalima i učenju svih zaiteresovanih tehnikama drvoreza.

Kuća od prirodnih materijala u Engleskoj

Kuće od koba se mogu izgraditi sa malo novca, ali sa puno vremena i entuzijazma.

Ukoliko želite da sagradite jednu takvu kuću, Liza i Rič su dali par korisnih saveta. Kvalitet koba zavisi od grubosti peska, a pre početka gradnje mora se testirati kvalitet gline. Najjednostavnije je to uraditi na sledeći način. Pomešajte glinu i pesak u različitim proporcijama 3:1, 2:1, 3:2, 1:1, 2:3, 1:2 i 1:3. Svaku kombinaciju temeljno promešati i dodati samo toliko vode da se zrna drže zajedno. Od dobijene smese napraviti kompaktne kugle prečnika oko 6cm. Uzeti loptu izmedju palca i kažiprsta, a drugom rukom stiskati loptu pod pravim uglom. Lopta od idealne kombinacije materijala ne bi trebala da se savije više od 0.5cm. Zatim, svaku loptu treba ispustiti sa 1m visine. Ukoliko se razbije, znači da je presuva i sadrži više peska nego što je potrebno. Ukoliko se lopta deformiše, sadrži previše vode ili gline. Idealna kombinacija gline, peska i vode će održati prvobitni oblik bez obzira na spoljašnje uticaje.

Nakon što ste otkrili idealnu kombinaciju gline, peska i vode iste te materijale ćete mešati na veliko. Prvo se mešaju glina i pesak, a zatim dodaje voda malo po malo, da bi se sve grudvice razbile. Potom se dodaje slama sve dok smesa ne počne da izgleda kao čvrsta supstanca. Nije dobro ako je mekana, kao blato. I materijal za izgradnju kuće je spreman.

Ručno rezbaren prozor sa detaljemi od kobaDetalj od kobaKrovne obloge od kedra na krovuRučno rezbaren prozorRučno rezbarena vrata

 

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar