Kuća od prirodnih materijala u Oregonu

U bujnim šumama Oregona, SAD, nalazi se malo selo u kome su sve kuće izgrađene od prirodnih materijala.

Kuća od prirodnih materijala u Oregonu

Među tim kućama posebno se izdvaja jedna koju su izgradili Linda i Janto i nazvali je Kuća smeha. Ovaj bračni par poseduje kompaniju Cob Cottage koja se bavi gradnjom kuća od koba, i vodi mnoge radionice i seminare radi upoznavanja ljudi sa ovim divnim prirodnim materijalom.

Kuća smeha je izgrađena od koba, koji predstavlja mešavinu gline, peska i slame. Ovaj neverovatno jak materijal je idealan za gradnju održivih kuća.  Za temelje su koristili stare betonske ploče koje su pronašli prilikom rušenja jedne kuće.

Kuća od prirodnih materijala u Oregonu

Janto navodi da je kob idealan prirodni materijal za gradnju jer, pored toga što je odličan toplotni izolator, njime mogu praviti razni oblici i strukture koje ne mogu konvencionalnim materijalima. Tako je u Kući smeha skoro sve izrađeno od koba, od zidova, preko podova, prostora za sedenje u dnevnom boravku, do peći na drva. Kuća ima velike prozore čime je obezbeđen dovoljan priliv dnevne svetlosti koji daje posebnu čar ovoj kući.

U kupatilo se nalazi ručno izrađen mozaik, a širom kuće se mogu videti mnoga umetnička dela napravljena od koba. Na vrhu kuće se nalazi zeleni krov koji pruža dodatnu toplotnu izolaciju.

Kuća od prirodnih materijala u Oregonu

Linda kaže da su za gradnju ove kuće potrošili veoma malo novca jer kob ne košta gotovo ništa. Njih dvoje su uz pomoć prijatelji sami sagradili Kuću smeha.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=1BaXmHsnvPg]

1 Comment

Ostavite komentar