Mala kuća u šumama Oregona

Duboko u šumama Oregona, SAD, sagrađena je mala kuća od materijala koji su trebali da završe na otpadu.

Mala kuća u šumama Oregona

Džefri, graditelj prirodnih kuća, koji je sagradio i ovu divnu kućicu, kaže da je njegov cilj bio da stvori dobro izgrađenu, jeftinu kuću od ponovo upotrebljenih materijala koje je pronašao na lokalnoj deponiji. Ova kućica je održivo i mirno skrovište od gradskog života.

Projekta je započeo idejom da se smanji unutrašnji prostor kuće kako bi se što više vremena provodilo u prirodi.

Mala kuća u šumama Oregona

Ova kuća je veoma mala, prostora ima za samo jedan krevet, sto i malu peć na drva za hladne zimske dane.

Džefri je za konstrukciju koristio drvo i  betonske blokove koje je pronašao u šumi kada su njegove komšije srušile staru kuću. Konstrukcija krova je izrađena od drvenih paleta koje su povezane plastičnim žicama koje se koriste u vodovodnim instalacijama.

Mala kuća u šumama Oregona

Pošto u tom delu Oregona ima dosta ovaca, Džefri je iskoristio 6 džakova vune za izolaciju. Ona je prirodni, veoma jeftin, i odličan izolacioni materijal. Vunu je prvo oprao, a zatim isprskao boraksom kako bi sprečio razne insekte da se nastane u njoj.

Spoljašnje zidove je omalterisao kombinacijom gline, peska i slame, i dodatno ih zaštitio raznim granama koje je sakupio u okolini.

Iako je za gradnju koristio samo materijale koje su ljudi bacili, nije želeo da se oseća kao da živi u smeću, pa je unutrašnje drvene zidove, vrata i prozore premazao lanenim uljem i pčelinjim voskom radi dodatnog sjaja. Takođe, sam je napravio veoma lep drveni krevet i sto koji unutrašnjosti ove kućice daju poseban šarm. 

Mala kuća u šumama Oregona

Džefri apeluje na sve ljude da ne bacaju stare materijale za gradnju, uz malo truda ih mogu ponovo iskoristiti, a on je to i dokazao svojim malim šumskim skrovištem u kojem svakodnevno uživa.

Mala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama OregonaMala kuća u šumama Oregona

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar