Porodična kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

U kantonu Glarus, Švajcarska, je 2008. godine izgrađena prelepa održiva kuća, koja je san svakog ko mašta o niskoenergetskoj kući od prirodnih materijala sa zelenim krovom, koju ne treba dogrevati u toku zime, i koja maksimalno iskorišćava potencijal solarne energije.

Porodična kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

Porodica koja danas živi u ovoj kući želela je da sagradi niskoenergetsku kuću bez potrebe za grejanjem i to je uspela.

Specifično za ovu kuću je to što su svi zidovi, čak i nosivi, u potpunosti izrađeni od bala slame. Za tu svrhu su korišćene izuzetno velike bale, jer je širina zidova čak 120cm, dok im je dužina 240cm, a visina 70cm.

Porodična kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

Pod kuće je takođe izrađen od slame, a nalazi se na konstrukciji od drvenih poprečnih greda i omogućava optimalnu cirkulaciju vazduha i sprečava akumulaciju vlage. Ukupni stambeni prostor obuhvata 190m2 uz još 40m2 površine koja se ne greje.

Krov je uprkos velikom nagibu izrađen kao zeleni krov, pri čemu je u gornjem delu ugrađeno 35m2 fotonaponskih panela snage 3.2kW i sistem solarnih kolektora koji obezbeđuje toplu potrošnu vodu u domaćinstvu.

Porodična kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

Kuća ima ugrađen i sistem za prikupljane i iskorišćavanje kišnice, a za minimalne potrebe grejanja u ekstremnim slučajevima ugrađena je mala peć na drva. Naime, dodatan sistem za grejanja zbog izvrsnih izolacionih svojstava zidova od slame kao i trostruko zastakljenim prozorima je potpuno nepotreban, a ovakav način gradnje zahteva minimalne troškove energenata i održavanja.

Gradnja kuće trajala je sedam meseci, a svi članovi porodice su pomagali građevinskim radnicima kako bi se gradnja što brže završila.

Porodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u ŠvajcarskojPorodična kuća od slame sa zelenim krovom u Švajcarskoj

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar