Zelena laboratorija – Ekološki deterdženti (Napravi sam)

U pauzi između vaših omiljenih tv-serija redovno se vrte reklame za sredstva za čišćenje koja bez “imalo vašeg truda” čiste, peru, uklanjaju mrlje, kamenac i neugodne mirise.  Domaćice u reklamama tvrde da je dovoljno samo našpricati površinu, ostaviti da odstoji nekoliko minuta i lagano pobrisati krpom.

Pod utiskom viđenog, odlazite u prodavnicu i kupujete reklamirane proizvode koji tako delotvorno čiste. Dolazite kući, špricate i čekate nekoliko minuta kako biste obrisali tretiranu površinu, misleći da ste u tren gotovi s čišćenjem. Posle nekoliko minuta brišete površinu, ali ona je i dalje zamazana, rđava, puna kamenca i gljivica. Nakon što ponovite postupak, postane vam jasno da ste naseli na još jednu reklamu. Osim što ste potrošili novac na kupovinu hemijskog preparata, vi i vaši ukućani ste udisali štetne hemikalije, a vaš kućni ljubimac je zaprljao šape, koje će poslije polizati.

 

– Sundjer s kojim ste pobrisali sredstvo i prljavštinu ispraćete pod slavinom pa će ostaci hemikalija otići u otpadne vode. Na kraju će koren neke biljke usisati zagađenu vodu.Ako dođe do biljke koja je jestiva, postoji mogućnost da je na kraju i pojedete, ne znajući da je zalivena vodom koju ste sami zagadili.

– Razvojem industrije i masovne proizvodnje, današnji praškasti deterdženti za veš i sva sredstva za čišćenje postali su jeftini i široko dostupni pa su ih pune police svake prodavnice.

Hemijska sredstva za čišćenje nisu ni ekološko niti zdravstveno prihvatljiva. Aktivne materije temelje se na fosfatima i sintetskim tenzidima koji izazivaju alergije i nadražuju kožu, a u većim dozama mogu biti i smrtonosni. Dužim udisanjem raznih hemijskih spojeva rizikujemo kancerogeno oboljenje.

Uz neposrednu štetu koju nanosimo sebi i svojoj porodici, velika je i ona koju činimo prirodi.

Učinite uslugu sebi i svojim ukućanima i počnite svoj dom održavati prirodnim sredstvima, koja ne samo da su zdravija i jeftinija od industrijskih sredstava za čišćenje, već su i dokazano učinkovitija.

 Ekološko pranje

 POMOĆI ĆEMO VAM DA NAPRAVITE EKOLOŠKO SREDSTVO ZA ČIŠĆENJE I PRANJE

– Proizvesti svoje vlastito, ekološki i zdravstveno prihvatljivo sredstvo za čišćenje vrlo je jednostavno. Potrebno je tek nekoliko sastojaka i malo uloženog vremena i truda.

Ovakva sredstva ne samo da su bolja od većine industrijski proizvedenih sredstava, već njihovim korištenjem nećete ugroziti svoje zdravlje ili zagaditi prirodu. Nakon što isprobate neki od ekoloških preparata, više nikad nećete posegnuti za hemijskim sredstvom.

Prirodna sredstva za čišćenje baziraju se na prirodnom sapunu, sirćetu, limunovom soku, glicerinu, boraksu, sodi bikarboni, soli i eteričnim uljima. Navedeni sastojci dovoljni su da vaš dom i veš budu blistavo čisti i mirisni.

 

  • Eko deterdžent za pranje belog veša (60-95 stepeni)

Sastojci:

800 g mlevenog prirodnog sapuna (ekstra jakog)

1000 g sode za pranje (natrijum- karbonat)

1200 g boraksa (natrijum- borat)

50 g sode bikarbone (natrijum- bikarbonat)

10– 30 kapi eteričnog ulja po želji

 

Recept je za oko 3 kg deterdženta.

Izmešajte sastojke, stavite ih u veliku posudu te ih temeljno promešajte. Ukapajte miris u smesu i opet dobro promešajte.

Gotov deterdžent stavite u staklenu posudu.

 

Rok trajanja: Minimalno godinu dana.

Držite na suvom i hladnom mestu, najbolje zatvoreno kako ne bi ispario miris.

 —————————————————————————————————-

  • Ekološki prašak za pranje veša (pri 40-60 stepeni)

Sastojci:

1200 g mlevenog prirodnog sapuna 

950 g sode za pranje 

800 g boraksa 

50 g sode bikarbone 

10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji

 

Recept je za oko 3 kg deterdženta.

Izmešajte sastojke i stavite ih u veću posudu (oko 5 litara) te ih temeljno promešajte. Dodajte miris kapajući ga u smesu i opet dobro promešajte.

Gotov deterdžent stavite u staklenu teglu.

 

Rok trajanja: Minimalno godinu dana

Držite na suvom i hladnom mestu, najbolje zatvoreno (kako ne bi ispario miris)

—————————————————————————————————–

  • Eko deterdžent za pranje osetljivog veša (40 stepeni)

Sastojci:

1200 g mlevenog prirodnog sapuna 

400 g sode za pranje 

200 g boraksa 

150 g sode bikarbone 

50 g soli za čišćenje 

10 – 30 kapi eteričnog ulja po želji

 

Recept je za oko 2 kg deterdženta.

 —————————————————————————————————

  •  Omekšivač za veš

 

Omekšivač koji napravite sami kod kuće znatno je jeftiniji od kupovnog, ali i zdraviji, budući da sadrži samo prirodne sastojke.

 

Sastojci:

100 g sode bikarbone

600 ml alkoholnog sirćeta

700 ml destilovane vode

eterično ulje po izboru

 

Pripremite veliku posudu od barem 4 litra, u kojoj ćete pomešati sastojke. U nju naspite sodu bikarbonu i dodajte 100 ml vode.

U tom trenutku ne trebate ništa mešati, nego polako počnite ulivati sirće. Usled dodavanja sirćeta, mešavina će početi ključati, budući da će doći do hemijske reakcije između sirćeta i sode bikarbone. Pustite mešavinu da ključa nekoliko minuta, kako bi se soda uspješno otopila. Nakon toga dodajte ostatak vode, što će zaustaviti ključanje. Tek tada počnite mešati kako biste dobili homogenu tecnost. U ovom trenutku možete dodati eterično ulje po želji. Ako je reč o kupovnim uljima, koja su uglavnom razređena, možete dodati 10-15 kapi, no ako se radi o čistom eteričnom ulju, onda će pet kapi biti više nego dovoljno. 

Na kraju izaberite staklenu posudu s čepom u koju želite staviti gotov proizvod.

Koristite ovaj omekšivač kao i svaki drugi – prilikom pranja dodajte otprilike jednu čašicu

—————————————————————————————————-

  • Deterdžent za ručno pranje posudja

 

Sastojci:

100 g ribanog sapuna

1/2 šoljice sode bikarbone

1/4 šoljice sode za pranje

1/2 kašičice limunske kiseline

eterično ulje po izboru 5 ml

destilovana voda 1-1,5 l

 

Stavite ribani sapun u lonac i dodajte malo više od jedne šoljice vode. Stavite da se greje na šporet i mešajte dok se sapun ne rastopi.

Sklonite s vatre, dodajte ostale sastojke i mešajte dok ne dobijete homogenu smesu.

Kada se mešavina ohladi, ulijte je u odgovarajuću ambalažu. 

Gotov proizvod koristite kao svaki drugi deterdžent za ručno pranje posuđa.

Ovaj ekološki deterdžent ne peni jako kao industrijski, no vrlo efikasno pere.

—————————————————————————————————–

  •  Sredstvo za uklanjanje kamenca i gljivica

 

Sastojci:

250 ml alkoholnog belog sirćetal

200 ml destilovane vode 200 ml

50 g boraksa 

50 ml etilnog alkohola

10 ml eteričnog ulja eukaliptusa

 

Recept je za oko 500 ml sredstva.

Precizno izmerite potrebne komponente. Eterično ulje pomiješajte s alkoholom.Vodu zagrejte do ključanja, uklonite s izvora toplote te uz mešanje dodajte boraks. Kada se rastvor boraksa ohladi, dodajte alkohol s eteričnim uljem i na kraju sirće. Dobro promešajte i stavite u bocu s raspršivačem.

Pre svake upotrebe potrebno je protresti bocu.

 Sredstvo je idealno za tretiranje keramičkih i emajliranih površina te hromiranih kupaonskih armatura, a može se koristiti i za staklene i plastične površine u kupatilu ili toaletu.

Rok trajanja: neograničen

Uputstvo za upotrebu: željenu površinu tretirajte sredstvom, ostavite da deluje 10-20 minuta. Prebrišite vlažnom krpom. Za površine koje su obrasle kamencem ili gljivicama ponovite postupak 2-3 puta.

 —————————————————————————————————-

  •  Sredstvo za čišćenje WC-a

 

Sastojci:

 

100 g boraksa

100 ml alkoholnog sirćeta

limunska kiselina

500 ml destilovane vode

 

Svi znamo koliko muke može zadati prljava WC školjka pa koristimo snažne hemikalije kako bismo se rešili nečistoća, bakterija i kamenca, ne znajući da sami možemo napraviti ekološki prihvatljivije sredstvo za čišćenje.

Potrebni su nam samo boraks, sirće ili vrhom puna kašika limunske kiseline te pola litre vode. 

Sastojke dobro promiješajte, stavite u bocu s prskalicom i dobro protresite sadržaj. Kako biste dobro očistili školjku, trebate je temeljno našpricati i ostaviti da deluje 15-20 minuta. Nakon tog vremena istrljajte šolju četkom kako biste odstranili nečistoće.

 

Učinite uslugu sebi i svojim ukućanima i počnite svoj dom održavati prirodnim sredstvima, koja ne samo da su zdravija i jeftinija od industrijskih sredstava za čišćenje, već su i dokazano učinkovitija.

Želite li da vaš dom bude čist, a pritom da se ne trujete hemijskim sredstvima za čišćenje? Želite li uštediti novac, a ujedno sačuvati zdravlje vaših bližnjih? Rešite se hemijskih sredstava za čišćenje. Čistoću svog doma održavajte prirodnim sredstvima, kao što su to radile vaše bake i prabake.

Svi  sastojci se mogu naći u prodavnicama prehrane, poljoprivrednim apotekama i apotekama.

Cene su pristupačne.

6 Comments

Ostavite komentar