SRBIJA: Otrovni pesticid u masovnoj upotrebi!

pesticid

Beograd  – Neprofitna međunarodna agencija EOS (Earth Open Source) objavila je obimni izveštaj o štetnosti najpoznatijeg herbicida firme “Monsanto”, poznastog pod imenom „Roundup weedkiller, koji se koristi širom sveta. Istraživači su potvrdili da glifozat, aktivni sastojak ovog masovno korišćenog herbicida, može izazvati defekte na embrionu laboratorijskih životinja, što navodi na zaključak da ta supstanca isto dejstvo ima i na ljudski embrion. Nažalost, naše poljoprivrednike koji masovno koriste ovaj pesticid, niko ne upozorava na njegova štetna dejstva, naprotiv, ovo sredstvo se koristi prema preporukama Evropske unije. Izveštaj EOS-a nastavak je višegodišnje kampanje naučne javnosti da se ukaže na opasnosti korišćenja glifozata. Nažalost, vlade mnogih zemalja ignorisale su ta upozorenja. Potvrdu da poljoprivrednici u Srbiji koriste “Roundup Weedkiller„, dobio je novinar-istraživač u direktnom razgovoru sa zastupnikom Monstranta u Beogradu, koji ga je obavestio da su sve zalihe ovog pesticida – prodate!

Profit iznad svega!

Proizvođačima pesticida i herbicida štetni uticaji glifozata na unutrašnje organe (na primer: dilatacija srca), kako stoji u izveštaju EOS-a, poznati su od 1993. godine! Rizici upotrebe glifozata predstavnicima Evropske komisije poznati su već devet godina, ali su uprkos toga nadležni 2002. godine dozvolili korišćenje ove supstance i u narednih deset godina!
Za analize herbicida bila je zadužena Nemačka savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane (BLV), koja tvrdi da je „glifozat bezbedan“, uprkos rezultata nezavisnih istraživanja o deformitetima koji su nastali kao posledica uticaja opasnog herbicida, što je potvrdilo i jedno istraživanje u Francuskoj 2005. godine. Snaga lobija hemijske industrije, najbolje se ogleda u činjenici da je Evropska komisija planirala da glifozat prođe novu zdravstvenu kontrolu naredne 2012. godine, ali – iznenada je krajem 2010. –te godine to odloženo za tri godine! Zašto glifozat neće biti podvrgnut strožijim standardima čak do 2030. godine, niko ne obrazlaže.
Zdravlje u bescenje?

 Preporuke Nemačke, preuzele su sve zemlje članice EU. Naša zemlja, koja ima potpisane sporazume sa EU, u obavezi je da te norme prihvati, bez pogovora, pa se tako „Roundup weedkiller“ nalazi na najnovijoj pozitivnoj listi dozvoljenih sredstava koja se koriste u poljiprivredi, a koju objavljuje EU. Srbija planira usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa onima koji su na snazi u EU, čime će procedurа zа zаbrаnu korišćenjа štetnih pesticidа kod nas, u potpunosti zavisiti od odluka EU.
U EU je stupio nа snаgu novi set propisа koji se odnosi nа korišćenje sredstvа zа zаštitu biljа, Srbijа plаnirа do krаjа godine da implementira te propise u nаcionаlno zаkonodаvstvo. Biće doneit novi propisi vezаni zа listu аktivnih supstаnci zаbrаnjenih zа primenu u Republici Srbiji koji će biti usklаđen sа propisom EU, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumаrstvа i vodoprivrede. Građani Srbije trebalo bi dobro da razmisle o svemu i potraže jasan odgovor od onih koji odlučuju – da li to činbe u interesu građana, ili, samo i jedino u interesu velikih kompanija i njihovog profita, na uštrb zdravlja generacija koje dolaze.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar