Zelena stranka podržala legalizaciju kanabisa u medicinske i terapeutske svrhe

Na današnjoj konferenciji za medije, Zelena stranka zvanično je objavila izlazak na predstojeće parlamentarne izbore u saradnji sa organizacijama koje se zalažu za legalizaciju kanabisa u medicinske i terapeutske svrhe * Ovo je istorijski dogovor postignut u cilju pomoći obolelim osobama u Srbiji * Sada većina plemenitih i odgovornih ljudi u Srbiji ima za koga da glasa na ovim izborima

????
????

Učesnici konferencije bili su: Mr Goran Čabradi, predsednik Zelene stranke, Aleksandar Stanimirović, potpredsednik Zelene stranke, Miloš Simić, predsednik SKK Beograd, Dragan Alargić, član UO SKK Beograd, Gradimir Veljković, SKK Beograd, Dragiša Zekić, udruženje obolelih od hepatitisa Hepatitis Hilfe,  i Sonja Kozlina, predsednica Udruženja IRKA.

Na konferenciji za medije, glavne teme o kojima se govorilo bile su:

  • Mr Goran Čabradi najavio je samostalni izlazak na izbore Zelene stranke i predstavio saradnju sa više organizacija i udruženja koji se zalažu za legalizaciju kanabisa u medicinske i terapeutske svrhe. Kako je Goran Čabradi istakao, obolele osobe od teških oboljenja trenutno su na ivici društvenih margina, kao i da se Država ne bavi njima na adekvatan način. Isto tako, kako je naveo, najbolja podrška pomenutim organizacijama jeste činjenica da oni treba da sami sebe predstavljaju  Parlamentu, preko liste Zelene stranke i  da će zajednički da promene postojeći sistem i tu problematiku urede sistemskim Zakonima.
  • Aleksandar Stanimirović, potpredsednik Zelene stranke je istakao da je nedopustivo da se osobe sa teškim oboljenjima sami snalaze i leče na nedozvoljen način, jer ih Država usmerava na tako nešto. I da je upravo, iz navedenih razloga, toj problematici neophodno ozbiljno pristupiti i da više stotina hiljada obolelelih ne sme biti prepušteno sami sebi. Na kraju je istako, da su svi političari u ovom trenutku nebitni već da su bitne obolele osobe i da oni treba da iznesu svoje stavove i probleme sa kojima se suočavaju.
  • Miloš Simić, predsednik SKK Beograd, istakao je da pitanje uzgajanja i upotreba kanabisa nije samo pitanje konzumiranja tj. lečenja, već i pitanje poljoprivrede i da je upotreba kanabisa mnogo šira od konzumiranja u lekovite tj. terapeutske svrhe. Kako je istakao, mnoge zemlje koriste ostatke kanabisa kao repromaterijal za obnovljive izvore nergije, gde je energetska vrednost višestruko veća od npr. šuma. Mogućnosti od uzgajanja kanabisa su višestruke i korist, i za samu državu je višestruka, a za teško obolele, koristi su životno dragocene. Sadašnje stanje, po rečima Miloša Simića, je neodrživo, jer same korisnike kanabisa, koji kupuju kanabis kao lek, izlaže delu koje podleže kriminalu. Naveo je i da su pojedini njihovi članovi i članovi drugih udruženja hapšeni i privođeni, iako su teško bolesni, zato što nelegalno nabavljaju kanabis, jer legalno je to nemoguće. Na kraju se zahvalio Zelenoj stranci, kao prvoj stranci u Srbiji, koja je prepoznala njihove probleme sa kojima se suočavaju i zato što sa im omogućili da se aktivno uključe u rešavanje pitanja Zakonskog uređenja korišćenja kanabisa u lekovite i medicinske svrhe.
  • Gradimir Veljković, član SKK Beograd, je istakao da je kao neko ko je oboleo od multipla skleroze, višegodišnji korisnik derivata kanabisa, tačnije ulja od kanabisa. Postavio je svim prisutnima retoričko pitanje, „Da li vam delujem kao narkoman, da sam neuračunljiv, da ne znam za sebe, ili vam delujem kao jedna osoba koja sasvim normalno, funkcioniše?“. Kako je sam naveo, rezultat toga je da može sam da se kreće, da trči, održava  normalan život, da može da se posveti svojim ćerkama, pa čak i rekreativno da igra košarku. Sve to postiže zahvaljujući ulju kanabisa, iako je proglašen za invalida sa 90% invaliditeta!
  • Na kraju se prisutnima obratio Dragiša Zekić, udruženje obolelih od hepatitisa Hepatitis Hilfe. Kako je sam naveo, nezvanični podatak  je da u Srbiji ima oko 400.000 teško obolelih osoba, koji nemaju adekvatan tretman lečenja. Istakao je da je nedopustivo da Država ne dopušta njima da se leče na način na koji oni to žele, a alternative ili nema ili je neadekvatna. I upravo zato se zahvalio Zelenoj stranci jer je prepoznala njihove potrebe i odlučila da se bori za njihova prava, a to je pravo da se leče kanabisom ali i generičkim lekovima koji kod nas još uvek nisu dostupni, a daju fantastične rezultate u kratkom vremenskom periodu lečenja.