ZLOKOBNO: Šta znači "sistematsko rešenje napuštenih pasa"?!

Udruženja za zaštitu životinja iz više gradova u Srbiji zatražila su od nadležnih organa grada Beograda da objasne najave o „sistemskom rešavanju“ problema napuštenih životinja i poručila da se taj problem može rešiti samo doslednom primenom zakonskih propisa i kažnjavanjem neodgovornog vlasništva i nekontrolisanog razmnožavanja.

Kako se ističe u saopštenju ta udruženja zahtevaju objašnjenje najave Gradske uprave da će za rešenje problema napuštenih životinja na teritoriji grada Beograda izgraditi park za pse „u koji planira da smesti oko 5.000 pasa“.

„Iz nekoliko izjava direktora Veterinarske ustanove ‘Veterina Beograd’ datih medijima nije sasvim jasno da li bi ovaj objekat trebalo da predstavlja park, prihvatilište, karantin ili nešto drugo, ali je svakako zabrinjavajuća činjenica da se planira ograđivanje šume na teritoriji gradske opštine Barajeva u koji će biti smešten preveliki broj životinja“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, relevantne svetske i evropske organizacije koje se bave zdravstvenom zaštitom i dobrobiti životinja preporučuju da njihov broj u prihvatilištima mora da bude uslovljen odgovarajućom brigom i dobrobiti koja im u takvim objektima može biti pružena, a da je to, u skladu sa evropskim standardima, oko 150 životinja.

Udruženja smatraju da bi se doslednim sprovođenjem Programa kontrole i smanjenja populacije napuštenih pasa i mačaka na teritoriji grada Beograda, koji je usvojen na nivou grada i koji je propisan Zakonom o dobrobiti životinja, upravo moglo postići sistemsko rešenje postojećeg problema.

To podrazumeva i sprovođenje mera odgovornog vlasništva, sprečavanje i sankcionisanje napuštanja životinja i sprovođenje metode „uhvati-steriliši-vakciniši-pusti“, navodi se u saopštenju.

U dopisu gradskim čelnicima i nadležnim organima udruženja su iznela stav i reakciju na izjave određenih gradskih službenika o tome da će se ponovo uvesti ograničenje broja kućnih ljubimaca na teritoriji Beograda.

Svako administrativno ograničenje broja kućnih ljubimaca, kako se ističe, ne bi ni na koji način doprinelo rešavanju problema koje postoji pri neadekvatnom držanju životinja, a naročito ne bi rešilo problem kompulsivnog sakupljanja životinja odnosno „hordašenja“, što pre svega, predstavlja vid zlostavljanja životinja.

„Ovakvim odlukama i ograničenjima je samo povećan broj napuštenih životinja u svakoj od opština, te je jasno da one doprinose samo eskalaciji ovog problema, a nikako njegovom rešavanju“, dodaje se u saopštenju.

Kako je podvučeno, mere poput tih su neefikasne, pa čak i kontraproduktivne, a njima se vlasnicima kućnih ljubimaca ograničavaustavno pravo raspolaganja privatnom svojinom čime se dovode u neravnopravni položaj u odnosu na ostale građane.

Otvoreno pismo nadležnim gradskim organima uputili su Udruženje za brigu o životinjama grada Beograda „BETA“, Društvo prijatelja životinja „Ljubimci“ Pančevo, Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad – „SPANS“, Udruženje za brigu o životinjama Banata „BETA“ Zrenjanin, Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine „BETA“ Zaječar, Udruženje za brigu o životinjama Timočke krajine „BETA“ Zaječar – ogranak Knjaževac.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar