ŽRTVE RB „KOLUBARA“: Selo Medoševac „zavijeno u crno“, mole EPS da ih preseli!

Posle meštana Velikih Crljena i Zeoke, javili su se i meštani Medoševca, jer i oni muče muku sa Rudarskim basenom „Kolubara“ kraj kojeg žive. Naime, na 70-ak metara od njihovih kuća nalaze se deponija rudarskog otpada, kao i kop za eksloataciju uglja za potrebu Elektroprivrede. Zato traže od EPS-a ispunjenje obećanja da će biti iseljeni.

Dovoljno je da pogledate u pocrnele zidove kuća u Medoševcu i da vam bude jasno da na delu nisu „čista posla“. Koliko je u ovom delu prestonice prljavo još je jasnije kada sa šefom mesne zajednice Nemanjom Vlajićem sednete za sto.

“Evo ja ću protrljati i videćete crna prašina od taložnika koja se razlaže ovde svuda po dvorištu. Praktično to i udišemo. Evo videli ste sto koji je juče prebrisan, a pod letnjikovcem je. Znači nije na otvorenom, onda možete da zamislite kako je na otovorenom”, kazao je Vlajić.

Problemi za 160 kuća počinju od deponije rudarskog otpada, ali i kopa „Kolubare“. Pogotovo kada vetar dune.

“Znači kud ćeš gore, gore ne može biti”, zaključuje Dobrivoje Marković iz lokalnog Ekološkog društva „Medoševac“, koji je, kako kaže, 11 godina u borbi sa „Kolubarom“ i sa EPS-om.

Kumi ih i moli da isele meštane jer teško dišu. Uverava: vazduh je prezagađen, a buka od rudarskih radova nesnosna.

“Čovek je pre par godina sahranjivao majku dole, morali smo da idemo da zaustavimo stanicu da bi pop izvršio opelo. Jer nije moglo ništa da se čuje”, priseća se Marković.

Nema sluha u „Kolubari“ ni za otpadne vode od prerade uglja. Ta vode je puna fenola, saznali su stanari Medoševca. I umesto da tečnost putuje cevima, prolazi tik uz plastenike.

Koliko su se meštani Medoševca sjedinili sa Rudarskim basenom „Kolubara“ najbolje pokazuje traka koja transportuje ugalj sa kopova, maltene, kroz dvorišta kuća.

I tako 24 sata. Razočarani su meštani i u onu kojoj su verovali – u republičku inspektorku za zaštitu životne sredine Vesnu Nanuševski. Dobrivoje Marković tvrdi da je ona bila na terenu tri puta.

“Ovde kada je sa nama, ona kaže katastrofalno, ovo je nemoguće, zar je moguće da ovde vas drže još i sve obećava naj, naj, naj. Ali, čim ode u opštinu i ‘Kolubaru’ drukčije mišljenje ima”, tvrdi Marković.

Drugog februara, sećaju se meštani, bili su na sastanku u EPS-u. Tada su dobili obećanje – na novom sastanku u martu definisaće plan preseljenja.

Ni danas danji do toga nije došlo, kaže Nemanja Vlajić. “Evo već je decembar mesec. Obećanje i samo obećanje i ništa drugo”, konstatuje predsednik mesne zajednice Medoševac.

EPS: Ne postoji nikakav sporazum o preseljenju

U saoštenju EPS-a navodi se da je veći deo naselja Medoševac preselјen do 2007. godine iz zone otvaranja i razvoja kopa ”Polјe D“.

“Preostali deo naselјa, koji se nalazi u obuhvatu Plana generalne regulacije naselјa Vreoci i Plana generalne regulacije za područje naselјa Baroševac, Zeoke, Medoševac i Burovo, biće u postupku eksproprijacije, u zavisnosti od razvoja rudarskih radova”, poručuju iz EPS-a.

Dodaje se i da je za manji deo naselјa, koji se nalazi na obodu Površinskih kopova u zoni neposrednog uticaja rudarskih aktivnosti, tek krajem 2017. godine stvoren planski osnov za eksproprijaciju donošenjem Prostornog plana područja eksploatacije Kolubarskog lignitskog basena.

Iz EPS-a tvrde i da ne postoji nikakav sporazum za preseljenje iz naselja Medoševac.

Šta mislite o ovome?

Ostavite komentar